Nov bankovec za pet evrov

igralec, sreda, 16. oktober 2013 ob 16:241

Letos je v obtok prišel nov bankovec za pet evrov, ki ga odlikujejo izboljšani zaščitni elementi, ki omogočajo, da uporabnik lažje preveri da bankovec ni ponarejen. Ti zaščitni elementi bodo uporabljeni pri vseh novih bankovcih, enostavno pa jih je mogoče preveriti z metodo "otip-pogled-nagib". Nove bankovce bomo tako lahko preverili, če niso ponarejeni, brez dodatnih naprav.

Otip: zaradi posebnih tiskarskih postopkov so bankovci na otip takoj prepoznavni: papir je čvrst in šelesteč. Na sprednji strani je ob levem in desnem robu vrsta kratkih, rahlo izbočenih črtic. Te zlasti slabovidnim ljudem olajšujejo prepoznavanje bankovca. Nekoliko izbočene so tudi glavna podoba, črke in velika številka vrednosti.

Pogled: če bankovec pogledate proti svetlobi, postane vidna prej skrita podoba, ki prikazuje portret Evrope (lik iz grške mitologije), številko vrednosti in okno. Če bankovec položite na temno podlago, svetli deli postanejo temnejši. Portret je viden tudi na hologramu. Če bankovec pogledate proti svetlobi, postane vidna tudi varnostna nit kot temen trak. Na njem sta v drobnem belem tisku izpisana znak € in številka vrednosti.

Nagib: če bankovec nagibamo naprej in nazaj, na srebrnem traku postane viden portret Evrope, na smaragdno zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Bankovec za pet evrov je prvi iz serije Evropa, v naslednjih letih pa mu bodo sledili tudi bankovci preostalih vrednosti. Evropska centralna banka je v ta namen pripravila tudi oglaševalsko akcijo.
Enega izmed teh videov si lahko ogledate tudi spodaj.




Blog je mnenje avtorja in ne izraža stališča uredništva.


Več v Blog

Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

petek, 4. avgust 2023 ob 09:25
Dnevnik iz Los Angelesa

Dnevnik iz Los Angelesa

nedelja, 30. julij 2023 ob 10:42