V občini Razkrižje proslavili pomembne dogodke

Osrednja proslava ob 17. občinskem prazniku občine Razkrižje z obeležitvijo 24. obletnice odhoda Jugoslovanske ljudske armade iz tega dela Slovenije na Gibini in ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne

Jože Žerdin, nedelja, 5. julij 2015 ob 19:30
Proslava ob 17. občinskem prazniku občine Razkrižje

Proslava ob 17. občinskem prazniku občine Razkrižje

Občina Razkrižje je na domačiji Marijana Zanjkoviča na Gibini pripravila osrednjo proslavo ob 17. občinskem prazniku občine Razkrižje z obeležitvijo 24. obletnice odhoda Jugoslovanske ljudske armade iz tega dela Slovenije in 70. obletnice konca druge svetovne vojne.

Praznik občine Razkrižje ima svoje korenine v obrambi slovenske samostojnosti in neodvistnosti leta 1991. Dva težja spopada sta bila prav na Gibini. Tako so izstrelki iz tankov padali po gibinskih hišah, povzročena je bila velika materialna škoda. Toda na Gibini je oklepna enota JLA bila dvakrat ustavljena in 4. julija se je oklepna enota JLA iz tega dela Slovenije umaknila.

Osrednje praznovanje vseh teh pomembnih dogodkov in mejnikov so poleg domačinov občine Razkrižje počastili predstavniki združenj območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer, Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje in Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer in drugi. ob tej priložnosti je zbranim nekaj besed namenil župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič. Spomine na vojno pred 24. leti pa je slikovito opisal domačin Marijan Zanjkovič iz Gibine Slavnostni govornik na osrednji proslavi je bil generalmajor dr. Alojz Šteiner, ki je prav tako nanizal pomembne dogodke, ki so se zgodili v tem delu Slovenije.

Ob tej priložnosti so na občinski slovesnosti podelili občinska priznanja, katere je podelil razkriški župan. Prejeli so jih: Karl Slavič iz Šafarskega za aktivno prostovoljno sodelovanje pri obdelovanju vinograda, ki je v lasti občine in kletarjenju pridelanega vina, Irena Makovec iz Šafarskega za večletno aktivno delovanje na področju turizma ohranjanja kulturne dediščine ter v društvenih in organih lokalne samouprave, Adolf Pergar iz Šprinca za večletno aktivno delovanje na različnih področjih dela in življenja v lokalni skupnosti, vrsto let sodeluje v godbi na pihala v Ljutomeru, bil je tudi ravnatelj Osnovne šole Razkrižje, Štefan Krampač iz Koprive je najuspešnejši in priznani vinogradnik v občini. Po kvalitetnih vinih je znan v mnogih slovenskih krajih. Dokaz kvalitete pridelanega vina pa so številna najvišja priznanja, ki jih je prejel, več let je tudi aktivno deloval v organih lokalne samouprave in Marijan Zanjkovič iz Gibine, ki je od svoje mladosti do sedaj veliko prispeval k ohranjanju zborovskega cerkvenega petja. Kot dober pevec je dolga leta pel pri Ljutomerskem oktetu. V predstavi Božična noč je od samega začetka nastopal in še nastopa v različnih vlogah.

Kulturni program so obogatili najmlajši, učenci Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, zaigrala je tamburaška skupina Farkaš, zaplesala folklorna skupina KUD Razkrižje in zapel oktet Arion. Ob koncu prireditve pa so še položili vence k spominskim obeležjem.


Več v Kultura in izobraževanje