V radgonski župniji radi kolesarijo

Tudi letos so v sklopu planiranih dogodkov Župnije sv. Petra Gornja Radgona, izvedli za vse ljubitelje rekreativnega kolesarjenja, organizirano kolesarjenje v Lendavo

Prlekija-on.net, torek, 7. julij 2015 ob 10:15
Rekreativno kolesarjenje v Lendavo

Rekreativno kolesarjenje v Lendavo

Na poti, ki se vije skoraj v celoti po ravninskem delu Prlekije in Prekmurja in ob občudovanju lepe pomurske narave, ki jo izpopolnjujejo polja, travniki, reke, vinogradi in gozdovi so radgonski kolesarji dan namenili druženju, spoznavanju krajev in utripu življenja ob poti, ki so jo prekolesarili.

Za letošnjo  kolesarjenje, ki je bilo izpeljano v soboto, 4. julija, in je že tretje leto po vrsti, so si vrli radgonski kolesarji zadali 110 km pot do Lendave in nazaj, ki se je začela s startom in blagoslovom radgonskega župnika Franca Hozjana izpred Trstenjakovega doma v Gornji Radgoni. Da pa pot ne bi bila predolga in naporna, so bili med potjo načrtovani postanki in ogledi. Že prvi takšen postanek je bil v Termah Banovci, kjer so bili toplo sprejeti ter deležni prijazne pogostitve, ustavili so se v Razkrižju v Razkriškem kotu ob Ivanovem izviru, v Hotizi, kjer so prekolesarili Halasov križev pot in ob strokovni razlagi radgonskega duhovnega pomočnika, Marjana Pučka, ki je tudi sam kolesaril, spoznali črni dogodek umora duhovnikaDanijela Halasa. Pot so nadaljevali z dobro voljo vse do Lendave, kjer jih je pričakal tamkajšnji župnik in radgonski rojak Martin Dolamič Konrad. Župnik Dolamič jim je poučno razkazal župnijo Lendavo, tamkajšnjo družbeno-politično življenje dveh narodov, dvojezičnosti, kulture in medsebojnih odnosov. Po ogledu mesta Lendava, Župnijske cerkve sv. Katarine, kapelice sv. Trojice in na novo zgrajenega razglednega stolpa z razgledom na 4 dežele, so kolesarsko pot nadaljevali proti domu s krajšim postankom in pogostitvijo na domačiji radgonskega župnika Franca Hozjana v Brezovici.

Takšno druženje, ki ga zaznamuje dobra volja, rekreacija, spoznavanje kulture in življenje na nekem kraju, je najlepše spoznavati v skupini ljudi, ki so istega mišljenja, hotenja in volje, so bile misli vseh udeležencev tokratnega rekreacijskega kolesarjenja. Že za prihodnje leto pa se načrtujejo novi podvigi in cilji, ki vabijo vse ljubitelje kolesarjenja, željnih druženja, prijateljstva in spoznavanja krajev, ljudi in narave ob poganjanju pedal kolesa.

Foto in tekst: Marjan Slavič


Več v Šport