Novomašnik Andrej Lažeta prejel duhovniško posvečenje

Kot kaplan bo njegova prva služba v župniji Gornja Radgona

Jože Žerdin, torek, 7. julij 2015 ob 13:21
Andrej Lažeta

Andrej Lažeta

Čeprav letos v murskosoboški škofiji nimajo nobenega novomašnika, ki bi bil rojen v škofiji, je to vrzel dopolnil letošnji novomašnik Andrej Lažeta iz župnije Prihova pri Slovenskih Konjicah. Na praznik apostolov Petra in Pavla je bilo v ponedeljek, 29. junija, v soboški stolni župnijski cerkvi nadvse slovesno, kajti diakon Andrej Lažeta iz župnije Prihova je bil posvečen za duhovnika.

Cerkev je bila napolnjena do zadnjega kotička, kajti slovesnosti so se poleg duhovnikov iz murskosoboške škofije, generalnega vikarja murskosoboške škofije Franca Režonja, udeležili letošnji novomašniki, diakoni, bogoslovci, sestre Hčere Marije Pomočnice, verniki iz murskosoboške škofije in verniki iz župnije Prihova, ki spada v nadškofijo Maribor. Celotno sveto mašo, z duhovniškim posvečenjem je daroval murskosoboški škod dr. Peter Štumpf, ob somaševanju ostalih duhovnikov in bogoslovcev. Med njimi sta bila njegova starša, oče in mama, brat in ostalo sorodstvo.

Pred uradnim posvečenjem je vse zbrane v imenu stolne župnije Murska Sobota pozdravil župnik Goran Kuhar, ki je poudaril, da je bil ta dan za stolno župnijo velik dogodek, kajti ta dan je bilo duhovniško posvečenje katero je prejel Andrej Lažeta. Na ta dan je prav tako pred 25. leti murskosoboški škof dr. Peter Štumpf prejel duhovniško posvečenje in ta dan je obhajal srebrno mašo, zato je bilo slavje toliko bolj slavnejše. Obred duhovniškega posvečenja Andreja lažeta je opravil murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, navzoč pa je bil tudi župnik iz župnije Prihova dr. Slavko Kranjc, od koder izhaja letošnji novomašnik. Sicer pa je letošnji novomašnik Andrej Lažeta že dlje časa v murskosoboški škofiji, saj je deloval v župniji Turnišče in Murska Sobota ter sedaj nazadnje v župniji Bogojina. Njegovo novo mašno geslo je »Marija vate zaupam«. Povsod so ga verniki radi sprejeli medse, saj je človek odprtega srca, vedno nasmejan in vsakemu nameni dobro besedo.

Celotno slovesnost mašniškega posvečenja sta vodila domača duhovnika stolne župnije Murska Sobota. Dogodek je s cerkvenim petjem popestril mešani cerkveni pevski zbor župnije Murska Sobota. Po duhovniškem posvečenju je potem Andrej Lažeta daroval svojo prvo sveto mašo, po maši pa se je najprej zahvalil svojim staršem, svojim katehetom, kateri so ga spremljali v času verouka, svojim predavateljem na Teološki fakulteti in vsem vernikom in njihovim duhovnikom, kjer je do sedaj pomagal in se pripravljal na svoj duhovniški poklic. Mladi iz župnije Bogojina, kjer je bil nazadnje na pripravah kot diakon so se mu zahvalili z darilom. Vsi, ki so se udeležili duhovniškega posvečenja so v spomin prejeli Marijine podobice. Po končani darovani sveti maši so pred stolnico na dvorišču pripravili pogostitev za vse vernike.

Mašo bo daroval v svoji župniji Prihova pri Slovenskih Konjicah, 12. julija, ob 10. uri. Prvega avgusta bo nastopil svojo prvo službo, kot duhovnik in bo opravljal delo kot duhovnik - kaplan v župniji Gornja Radgona,  ki spada pod dekanijo Ljutomer.


Več v Kultura in izobraževanje