Prešlo nas je neurje z močnim nalivom, sunki vetra in točo

V okolici Maribora in v Prekmurju je klestila toča, ki je povzročila kar nekaj škode

Prlekija-on.net, sreda, 8. julij 2015 ob 17:03
Toča v okolici Maribora

Toča v okolici Maribora

Po vročinskem valu s temperaturami skoraj 40 stopinj C, ki je trajal zadnjih nekaj dni, nas je v sredo prešel hladnejši zrak z močnim nalivom, sunki vetra in točo, kot je bilo tudi napovedano. Sedaj lahko tudi nekoliko lažje zadihamo, saj se je ohladilo za okoli 10 stopinj C.

Neurje z močnim nalivom je naše kraje sicer hitro prešlo, zapihali so močni sunki vetra, vmes pa je nekaj minut padala tudi toča v velikosti koruze do lešnika, ki je povzročila manjšo škodo. Večja toča, velikosti oreha, je padala v Prekmurju in okolici Maribora, kjer je potolklo predvsem vrtnine in povzročila kar precej škode.

Noč bo sprva oblačna in deževna, do jutra pa bodo padavine ponehale. V četrtek bo sprva pretežno oblačno, čez dan pa se bo delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne pa od 24 do 27 stopinj C.

Maribor in okolico že dopoldan zajelo neurje
Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da je ob 12.07 Maribor z okolico zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Podrto drevo je padlo na cesto v naselju Vrhov Dol v občini Maribor. Meteorna voda je zalila stanovanjsko hišo v Lackovi. Ob 12.13 je meteorna voda ogrožala kletne prostore objekta v Lavtarjevi ulici v Mariboru, meteorna voda je ogrožala tudi stanovanje v kletnih prostorih na Elektrarniški ulici. Voda je zalila cesto Nad elektrarno. Ob 12.36 je v Limbušu meteorna voda zalila prostore v obratu podjetja Marles na Limbuški cesti.

Ob 14.19 se je podrlo drevo v naselju Metava v občini Maribor, ob 14.43 je sunek vetra odkril streho v Konjeniškem klubu Šentilj v Šentilju v Slovenskih Goricah. Posredovali so gasilci PGD Šentilj v Slovenskih Goricah in Ceršak. Ob 14:54 je veliko drevo potrgalo električne vodnike in padlo na streho stanovanjskega  objekta v Jelenčah, ob 14:55 pa je v Pesnici odkrlio streho. Ob 15.05 se je podrl drog telefonske napeljave na cesto Spodnja Velka–Žitence v občini Šentilj, ob 15:14 je drevo padlo čez cesto pri župnišču sredi Jakobskega dola. Ob 15.20 se je podrlo drevo v naselju Zgornji Porčič v občini Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, ob 16.47 je podrto drevo padlo na cesto Ledinek–Sveta Ana v občini Sveta Ana. Drevo so odstranili gasilci PGD Sveta Ana.

Intervencije tudi v Pomurju
Uprava RS za zaščito in reševanje po neurju poroča o intervencijah na območju Pomurja. Ob 14:50 so javili, da je podrto drevo čez cesto v Žepovcih. Ob 15.44 je zaradi močnega naliva poplavilo ulice v naselju Pušča v občini Murska Sobota. Posredovali so gasilci PGD Pušča ter prečrpali vodo s treh ulic v obcestne jarke. Ob 15.47 je padala toča na območju naselja Žižki v občini Črenšovci. O škodi ne poročajo. Ob 15.51 so delavci cestnega podjetja odstranili podrto drevo, ki je padlo na cesto v Beltincih, ob 15.51 pa je zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjska hiša v Veliki Polani. Aktivirani so bili gasilci PGD Velika Polana, Mala Polana in Brezovica in požar pogasili.

Ob 16.02 se je v naselju Čentiba v občini Lendava podrlo drevo, ki je padlo čez cesto in pri tem podrlo še električni drog. Ob 16.03 je toča, ki je padala v naselju Hotiza v občini Lendava poškodovala strešno kritino na stanovanjskem objektu. Ob 16.09 so delavci cestnega podjetja odstranili podrto drevo, ki je padlo na cesto Razkrižje–Srednja Bistrica v občini Razkrižje, ob 16.14 pa so v Hrastje Moti ostali brez elektrike. Ob 16.12 je padlo drevo na cesto v Dolini pri Lendavi v občini Lendava, ob 16.26 pa se je zaradi sunka vetra podrlo drevo na cesto v naselju Rotman v občini Juršinci. Posredovali so gasilci PGD Gabrnik in drevo odstranili. Ob 16.29 je odkrilo streho stanovanjske hiše v naselju Kapca v občini Lendava.

Ob 16.39 je bilo javljeno, da se v Gornjem Lakošu ruši del terase, ob 16.55 je sunek vetra odkril ostrešje gasilskega doma v naselju Lešane v občini Apače. Ob 16.55 je zaradi močnega vetra odkrilo streho stanovanjske hiše v Dolgi vasi v občini Lendava. Ob 17.01 je močan sunek vetra odkril streho gospodarskega poslopja v naselju Grabonoš v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, ob 17.10 pa se je smreka podrla na transformatorsko postajo v Sv. Juriju ob Ščavnici. Ob 17.09 se je nagnil električni drog čez cesto v Srednji Bistrici v občini Črenšovci, ob 17.16 je sunek vetra nagnil električni drog čez cesto v naselju Melinci v občini Beltinci.

Ob 17.58 je na območju Murske Sobote padala toča manjše velikosti, o morebitni škodi pa ne poročajo. Ob 19.47 so pred stanovanjsko hišo v Veržeju gasilci PGD Veržej nameščali protipoplavne vreče zaradi nevarnosti, da bi meteorna voda zalila objekt.

V spodnji galeriji si lahko ogledate med drugim točo, ki je padala v okolici Maribora, video pa je iz Ljutomera.


Več v Narava