Davčna pisarna ostaja, občina ponudila možnost prevzema vlog tudi v času izven uradnih dni

Občina vztraja, da se vzpostavi redna storitev za občanke in občane in da pisarna posluje vse delovne dni v tednu, od ponedeljka do petka

Prlekija-on.net, sreda, 29. julij 2015 ob 19:01
Pisarna je trenutno odprta ob ponedeljkih in sredah

Pisarna je trenutno odprta ob ponedeljkih in sredah

Pred časom nas je občan obvestil o situaciji glede davčne pisarne v Ljutomeru, da naj bi zaposlene občinske delavce med delom motili občani, ki iščejo davčno pisarno, ker je le-ta odprta samo dva dni v tednu in sicer v ponedeljek in sredo.

V prvi polovici letošnjega leta je pisarna namesto pet dni v tednu, kot prej, delovala zgolj dva dneva, kar je povzročilo precejšnje razočaranje številnih občank in občanov. Ob tem se je pojavila tudi skrb, da bi naj davčno pisarno v Ljutomeru zaprli, kar bi pomenilo, da bi morali vsi občani vse davčne zadeve reševati v Murski Soboti.

Glede te zadeve smo se že v prvi polovici julija obrnili na županjo Občine Ljutomer, mag. Olgo Karba, ki nam je navedeno potrdila in dodala, da močno deli neodobravanje glede ukinitve izpostav državnih uradov, ki smo ji priča v zadnjih dveh letih: "Izkušnje, ko se najprej ukine izpostava, potem pa tudi pisarna, imamo namreč že z več državnimi organi, kot so npr. inšpekcijske službe, Geodetska uprava in druge. Zato smo že 1. 3. 2013 poslali dopis na takratno Davčno Upravo Republike Slovenije, Generalni davčni urad v Ljubljani in Davčni urad Murska Sobota, v katerem smo protestirali proti ukinitvi davčne izpostave v Ljutomeru in oblikovanju le pisarne. Dopis so so-podpisali še župani občin Križevci, Razkrižje in Veržej."

A se je Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) kljub željam občank in občanov ter protestom občin odločila zmanjšati obseg prisotnosti v Ljutomeru. V mesecu novembru 2014 so se na pobudo FURS-a začeli pogovori glede možnosti najema ene pisarne v Upravni zgradbi Občine Ljutomer, za potrebe rednega poslovanja. "Po podatkih, ki smo jih imeli, je bilo predvideno, da bosta v prostorih Občine Ljutomer stalno poslovali dve javni uslužbenki. Pogodba je bila sklenjena in FURS je pričel uporabljati prostore s 1. 1. 2015", nam je situacijo pojasnila županja.

Občina vztraja, da pisarna deluje vse dni v tednu
Kot nam je povedala županja, je po začetku delovanja Finančne uprave RS v poslovnih prostorih občinske zgradbe bilo ugotovljeno, da FURS v najetih prostorih posluje le dva dneva v tednu, kar pred tem ni bilo nikjer navedeno. V teh dveh dneh (ponedeljek in sreda) za stranke uraduje le ena uslužbenka. "Potrebe strank so bistveno večje, uslužbenci občine in upravne enote pa jim ne morejo pomagati, saj nimajo pristojnosti na davčnem področju", pojasni županja.

Posledično si je občina začela močno prizadevati, da bi se delo FURS v prihodnje organiziralo vse delovne dni v tednu, kot je bilo sprva pričakovano. "Ker je takšen način dela za občanke in občane izredno moteč in neprimeren, smo predlagali, da FURS v najeti pisarni posluje vse delovne dni v tednu, od ponedeljka do petka, kot je bilo prvotno predvideno. Zato, ker FURS ni zadostil tej zahtevi, smo odstopili od najemne pogodbe in vztrajamo, da se vzpostavi redna storitev za občanke in občane, kot smo jo imeli tudi doslej", nam je še takrat povedala županja.

Pisarna ostaja v občinski stavbi
V drugi polovici julija pa so se zadeve vseeno nekoliko uredile, saj je direktorica urada Murska Sobota, Vlasta Temlin, izkazala razumevanje in pripravljenost, da pomaga razrešiti nastalo situacijo, za kar se ji, kot nam je povedala županja, iskreno zahvaljujejo. Vendar je bila odločitev, da se delovanje krajevnih izpostav omeji, žal sprejeta na državni ravni, zato so se dogovorili, da pisarna FURS nadaljuje z delom v občinskih prostorih dva dneva na teden in nadalje predlagali, da ostale dni vloge občank in občanov sprejemajo v pisarni občine. Kot nam je še povedala županja, bo FURS proučil to možnost z vidika davčne tajnosti ter odločil o predlogu predvidoma v septembru.

Trenutno je pisarna odprta ob ponedeljkih od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure ter ob sredah od 7. do 12. ure in od 13. do 17. ure, od 1. avgusta 2015 naprej pa bo pisarna odprta samo še ob sredah od 7. do 12. ure in od 13. do 17. ure, kar naj bi bilo le v času dopustov.


Več v Gospodarstvo