Srebrna maša škofa msgr. dr. Petra Štumpfa v Bunčanih

Njegov oče je po rodu iz vasi Bunčani, na katero je škof še danes zelo navezan

Jože Žerdin, torek, 4. avgust 2015 ob 18:53
Srebrna maša škofa Petra Štumpfa

Srebrna maša škofa Petra Štumpfa

Murskosoboški škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf SDB v letošnjem letu obhaja 25 let duhovništva, oziroma srebrno mašo. Negovo geslo pred 25 leti, ko je imel novo mašo je bilo »S teboj Mati Marija« in po tej poti duhovništva ga Mati Marija vodi že dolgih 25 let.

Njegova duhovniška pot se je začela na Rakovniku, Sevnici, Mariboru. Leta 2000 je prišel v župnijo Veržej, kajti pod njegovim vodstvom so se začeli prvi koraki pri obnovi Marijanišča v Veržeju. Njegov oče je po rodu iz vasi Bunčani, na katero je škof še danes zelo navezan. V župniji Veržej je služboval do leta 2003, nato so ga premestili nazaj na Rakovnik. Leta 2006 ga je papež Benedikt XVI. imenoval za mariborskega pomožnega škofa, leta 2009 pa je bil imenovan za murskosoboškega škofa. Tako se je škof msgr. dr. Peter Štumpf odločil, da se z darovano srebrno sveto mašo, oddolži domačinom Bunčan in vernikom župnije Veržej in Križevci pri Ljutomeru.

V vasi Bunčani je tako obhajal in daroval srebrno sveto mašo, kar je bilo v nedeljo, 2. avgusta, ko se je pri kapeli Matere Božje v Bunčanih zbralo veliko število vernikov obeh župnij in od drugod. Pri sveti maši pa so bili tudi navzoči sorodniki rodbine družine Štumpf, od koder izvira sam škof, prijatelji in znanci. Sveto mašo ob svoji 25-letnici duhovništva je daroval škof, somaševala sta še župnik župnije Veržej Jože Brečko in župnik župnije Križevci pri Ljutomeru Štefan Vinkovič. Srebrno mašo je s cerkvenim petjem popestril pevski zbor družine Ivančič iz Veržeja.

Škof se je v pridigi dotaknil svojega otroštva, ki ga je preživel občasno v Beltincih in v rojstni vasi na domačiji očeta v Bunčanih, saj ga kot duhovnika in škofa vaščani Bunčan imajo radi. Ko mu dopušča čas, se rad vrača v vas Bunčane, kjer obišče svoje vernike. Tudi sedaj kot srebrnomašnik se je ponovno vrnil med vernike Bunčan, ki so ga sprejeli z odprtimi rokami. »Že 25 let je Jezus v mojih besedah in rokah in s kruhom prehajam med vernike« je dejal škof, hkrati pa se je s sveto mašo poklonil Bogu za njegovih 25 let duhovništva ter nadaljeval: »Če hočeš pridelati kruh, moraš delati, pri sveti maši se zahvaljujemo za zemeljski in Nebeški kruh. Vaščani Bunčan imajo radi svojega škofa in duhovnike. Ob duhovniku se veselijo kruha iz Nebes, ki jih krepi za dobroto do drugih«. Vaščani Bunčan so s škofom povezani duhovno, v molitvi in Božjem blagoslovu.

Po sveti maši je škofu za njegovih 25 let duhovništva čestital župan občine Veržej Slavko Petovar, v dar je od vaščanov Bunčan prejel uro in mašni rdeči plašč, slikarski umetnik Jože Osterc pa mu je v dar poklonil naslikano sliko Matere Božje. Škof se je ob koncu vsem za darove z veliko hvaležnostjo zahvalil. Marsikateremu, ki se je udeležil tega lepega cerkvenega dogodka se je ob škofovi pridigi ali ko so mu podarili darove, zarosilo oko. Vsak, ki se je udeležil njegove srebne maše je v spomin še prejel spominsko mašno podobico, škof pa se je odločil, in dar, ki so ga verniki pri sveti maši namenili, podaril za ohranjanje, vzdrževanje in obnovo kapele Matere Božje v Bunčanih.

Po sveti maši so se vsi skupaj odpravili na dvorišče vaško-gasilskega doma Bunčani, na pogostitev in druženje in skupaj s škofom so nazdravili za njegovih 25 let prehojenih poti duhovništva.


Več v Kultura in izobraževanje