Praznik Marijinega vnebovzetja povezal Prleke, Prekmurce in Medžimurce

Povorka cvetja med slikovitimi vinogradi Šprinca in Koprive

Jože Žerdin, nedelja, 16. avgust 2015 ob 14:49
19. tradicionalna prireditev Pozdrav jeseni

19. tradicionalna prireditev Pozdrav jeseni

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja so v soboto, 15. avgusta, Turistično narodopisno društvo Razkrižje skupaj z občino in župnijo Razkrižje, vaščani Šprinca in Koprive ter občino in Turistično skupnostjo Štrigova iz sosednje Štrigove v Medžimurju na Hrvaškem, pripravili že 19. prireditev z naslovom Pozdrav jeseni.

Prireditev se je začela s povorko cvetja izpred domačije Sršovih na Veščici. Najprej so se mladi in starejši zbrali na dvorišču domačije Srša, kjer so si v različne spletene koše in majhne košare dali najrazličnejše cvetje, ki so ga na povorko prinesli od svojih domov, nekaj pa je bilo posajenega prav v ta namen, veliko cvetja pa so tudi nabrali po travnikih in gozdovih. Cvetje za povorko so prinesli verniki župnije Razkrižje. Vsako leto se povorke udeležuje tudi vse več mladih, zato se bo ta povorka cvetja še ohranila za poznejše rodove. Vse niti za povorko cvetja pa je imela Cecilija Srša iz Veščice.

Cvetje so v povorki nosili v posebno spletenih košarah in otroci v manjših košaricah. Še preden se je začela povorka cvetja med slikovitimi vinogradi Šprinca in Koprive so se pred povorko popeljali prvič po tej poti s starimi okrašenimi traktorji člani Društva ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja. Povorka cvetja je bila enkratna in čudovita, kajti pisano cvetje v praznično oblečenih (narodnih nošah) je dalo pravo težo cerkvenemu dogodku. Pot je bila kar nekaj kilometrov dolga, ko pa je povorka cvetja prišla do kapelice Marije Vnebovzete na Šprinc, so potem vso cvetje razporedili okrog kapelice, pri čemer je cvetje dalo pravi videz in romarsko vzdušje, otroci pa so nekaj cvetja še raztrosili okrog kapelice. S cvetjem in rožami so okrasili oltar okrog kapele.

Cvetje je bilo znamenje ljubezni do Marije in vsi sami so en sam cvet, ki ga nosijo v sebi v življenju, tudi tako, da duhovni šopek položimo Mariji na oltar, da bi nas ona varovala na poti življenja. V želji, da bi nas ta cvet božje milosti nekoč prinesli h Bogu v Nebesa. Na Marijin praznik so se ji vsi zbrani ob kapeli v Šprincu zahvalili  za čudovito stvarstvo in za zdravje, ki ga nam podarja, o zdravilnih zeliščih in cvetju. Šlo je za edini tak običaj v deželi ob Muri, saj to izhaja iz ljudske tradicije iz časov, ko so šli ljudje ob začetku jeseni, s cvetjem v rokah h kapelici na Šprinc.

Sveto mašo z blagoslovom cvetja, posvečenega prazniku Marijinega vnebovzetja, je daroval razkriški župnik, ki je hkrati vikar za narodnosti škofije Murska Sobota, msgr. Franc Režonja. Verniki Prlekije, Prekmurja in sosednega Medžimurja so se zbrali okrog kapele v Šprincu, med njimi sta bila župan občine Razkrižje Stanko Ivanuščič in Stanko Rebernik iz občine Štrigova. Po sveti maši in blagoslovu cvetja, so si cvetje potem odnesli na svoje domove in ga shranili, kajti blagoslovljeno cvetje varuje pred točo in drugim vremenom. Stari ljudje so že nekoč dejali, da so iz posušenih rož naredili zeliščno kopel in za božič, preden so šli k maši so se v tej kopeli skopali.

Po sveti maši se je prireditev nadaljevala s postavitvijo in blagoslovom klopotca in vinograda, kulturnim programom in vinogradniškimi igrami. Prireditev sta obiskali vinska kraljica Slovenije 2015, Sandra Vučko in ljutomerska vinska kraljica Martina XVII., Ines Munda. Poudarek prireditve je bil poleg čaščenja velikega krščanskega praznika tudi dobro medsebojno sodelovanje med ljudmi dveh sosednjih držav in narodov Slovenije in Hrvaške. Na tem kraju je bilo enkratno srečanje Prlekov, Prekmurcev in Medžimurcev. Na ta dan je bilo v sodelovanju z oblastimi dogovorjeno z organi dveh držav, da so se lahko ljudje prosto gibali iz ene države v drugo.


Več v Kultura in izobraževanje