Predsednik Borut Pahor položil venec pred spomenik Jožefa Klekla v Črenšovcih

S tem se je poklonil velikemu rodoljubu, narodnemu buditelju, katoliškemu duhovniku in politiku, ki se je že leta 1918 zavzemal, da bi se Prekmurje priključilo k matičnemu narodu

Jože Žerdin, nedelja, 16. avgust 2015 ob 19:34
Slovesnost v Črenšovcih

Slovesnost v Črenšovcih

Pred ponedeljkovim praznikom (17. avgust), dneva združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, sta Občina Črenšovci in Kulturno – turistično društvo Črenšovci v petek, 14. avgusta, pripravila slovesnost na kateri je predsednik države Borut Pahor pred spomenik Jožefa Klekla, pred Kleklovim domom, ki stoji v središču Črenšovcev, z vojaškimi častnimi položil venec in se poklonil velikemu rodoljubu, narodnemu buditelju, katoliškemu duhovniku in politiku, ki se je že leta 1918 zavzemal, da bi se Prekmurje priključilo k matičnemu narodu.

Na mirovni konferenci v Parizu pa se je pred 96 leti ta senj uresničil. 17. avgusta leta 1919 je bilo v Beltincih pred cerkvijo veliko ljudsko zborovanje v podporo, da se Prekmurje priključi k matičnemu narodu Sloveniji. Spomenik Jožefu Kleklu je v Črenšovcih bil postavljen pred 21 leti. Deset let pa v Sloveniji praznujemo državni praznik, ko se je Prekmurje priključilo k matičnemu narodu. Predsednik države je sprejel in podpisal odlok, da predsednik države pred državnim praznikom 17. avgustom združitev Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom položi venec z vsemi vojaškimi častnimi pred spomenik Jožefa Klekla v Črenšovcih.

Ob tej priložnosti sta na slovesnosti pred Klekovim spomenikom spregovorila župan občine Črenšovci Anton Törnar in poslanec v Državnem zboru Jožef Horvat. Na slovesnosti je bilo poudarjeno, da si Prekmurje po toliko letih v prihodnje zasluži osrednji spomenik v spomin vsem, ki so zaslužni, da danes tukaj v Prekmurju govorimo slovenski jezik. Beseda je nanesla tudi na meje, ki so se pred sto leti začrtale, pri čemer je danes ta tema glede mej predvsem s sosednjo državo Hrvaško še kako pomembna in kočljiva zadeva. Pred 100 leti so se meje začrtovale po diplomatski poti, kar se je glede Prekmurja zgodilo tudi na mirovni konferenci v Parizu.

Prekmurci že več desetletij ohranjajo narodno zavest in čut pripadnosti, da pripadajo Slovenskemu narodu, tukaj na tem prostoru so širili pisano besedo in slovenski jezik ter zavest, da niso Vendi, ampak Slovenci. S prireditvijo so dokazali, da tod živijo veseli, ponosni in zavedni Slovenci in Slovenke. Priložnostni kulturni program so obogatili moški vokalni kvintet Aeternum in ob igranju na cimbale je odlomek o življenju prekmurskega človeka orisal učenec črenšovske osnovne šole. V čast položitvi venca so se slovesnosti udeležili tudi gasilci Gasilske zveze Črenšovci.

Po prireditvi se je predsednik države še zadržal na pogovoru z občani in se sprehodil med stojnicami, kjer so ponujali domače dobrote. V spomin na srečanje je predsednica KTD Črenšovci Andreja Sever predsedniku države Borutu Pahorju v spomin podarila košaro domačih črenšovskih dobrot.


Več v Kultura in izobraževanje