V župniji Cezanjevci so letos že tretjič pripravili oratorij za najmlajše

Oratorija se je udeležilo 17 otrok, za katere je skrbelo 8 animatorjev in domači župnik Jože Kolmanko

Jože Žerdin, nedelja, 16. avgust 2015 ob 19:55
Oratorij v Cezanjevcih

Oratorij v Cezanjevcih

Med 6. in 7. avgustom je v župniji Cezanjevci potekal oratorij za najmlajše, katerega se je udeležilo 17 otrok, za njih je skrbelo 8 animatorjev in domači župnik Jože Kolmanko. Na letošnjem oratoriju so spoznavali svetega Dominika Savia, ki je bil zavetnik ministrantov in mladih. Njegov učitelj je bil sveti Janez Bosko in pod njegovim mentorstvom je Dominik postal vzor mladim.

Prvi dan oratorija so začeli z jutranjo molitvijo in dvigom zastave, nato pa so si ogledali zgodbo o življenju Dominika. Drugi dan oratorija so prav tako začeli z dvigom zastave in petjem himne in pogovarjali so se o svojih dolžnosti in kako bi lahko tudi oni bili podobni svetemu Dominiku Saviu, da bi lahko pomagali drugim in svoje delo opravljali vestno in odgovorno. Ta dan so še tudi izdelali maketo vasi Cezanjevci in Marijine oltarčke, katero so okrasili z rožicami in svečami. V popoldanskih urah so imeli razne vodne igre, kajti dnevi so bili zelo vroči in so se tako ohladili. Pogovarjali so se tudi o svetem Roku in Sebastjanu, kajti cerkev v Cezanjevcih je posvečena tema dvema svetnikoma. Za konec pa jih je domači župnik presenetil in pogostil s picami, kajti letos praznuje 45-letnico maševanja.

Najbolj slovesno pa je bilo v nedeljo, 9. avgusta, ko je bila darovana oratorijska sveta maša v domači župnijski cerkvi v Cezanjevcih, ki je bila malo drugačna, kot običajno, kajti med mašo so sodelovali animatorji in otroci, ki so obiskovali oratorij. Ob koncu so povedali, da so dva dni skupaj preživeli ob zabavi, smehu, igri in molitvi ter tako spoznali svetnika Dominika Savia, ki je umrl že pri 15. letih. Tako so otroci tudi pri maši povabili svoje prijatelje in znance, da se drugo leto pridružijo z njimi k oratoriju in tako bodo bolj povezani z župnijskim občestvom.


Več v Kultura in izobraževanje