Koncert cerkvene glasbe, melodij in arij v Ljutomeru

Prisluhnili smo cerkvenim in posvetnim melodijam ter arijam iz svetovno znanih oper

Prlekija-on.net, torek, 18. avgust 2015 ob 10:40
Koncert cerkvene glasbe, melodij in arij

Koncert cerkvene glasbe, melodij in arij

V nedeljo, 16. avgusta, smo v cerkvi Sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru prisluhnili cerkvenim in posvetnim melodijam ter arijam iz svetovno znanih oper.

Nastopila je velika ljubiteljica Prlekije in Slovenije, Šeherezada iz Pariza, ki s svojim glasom razveseljuje staro in mlado. Na klavirju jo je spremljala Liliana Novak, naša domačinka, ki živi in dela v Parizu in ima velike zasluge, da je Šeherezada postala del nas Prlekov. Z gotovostjo lahko rečemo, da sta obe, Liljana in Šeherezada, naši!

Slišali smo dela znanih umetnikov, kot so Puccini, Pergolese, Bizet, Schubert, Stranz, Boito in Ave Mario, ki jo je Liliana Novak napisala samo za Šeherezado, za njen velik sopranski obseg glasu. Koncert je s prevodi melodij in arij ter s svojim razmišljanjem povezovala Mira Rebernik Žižek, vodja OI JSKD Ljutomer, ki si prizadeva, da bi se čim več mladih umetnikov predstavilo tudi domači publiki. Večer je bil nekaj posebnega, poln čustvene energije in pozitivnih misli, ki podzavestno širijo na plan, ko se zavemo, da pomeni živeti za umetnost - živeti za ljubezen, to neskončno lepo občutje, ki premaguje trpljenje, ki tlakuje pot v večnost. Glasba tolaži, osrečuje, umirja, združuje ljudi različnih narodnosti, starosti, prepričanja. Glasba je balzam za dušo.

Umetnici sta poželi velik aplavz s strani številnih obiskovalcev. Tudi domači župnik in dekan, g. Andrej Zrim, ni skrival zadovoljstva, ko se je ob koncu zahvalil za čudovit večer.

Sheherazde Boulil je rojena v Parizu. Diplomirala je iz solo petja na pariškem konservatoriju Niedermeyer. Izpopolnjevala se je pri različnih profesorjih, nazadnje pa uspešno zaključila tudi šolanje v Notredamski cerkvi v Parizu, kjer je pela tudi kot solistka. Je dobitnica številnih mednarodnih nagrad. Pela je kot solistka z orkestrom v Parizu in imela več recitalov po Franciji in Sloveniji. Sama pravi, da se zelo rada vrača v Slovenijo, natančneje v Prlekijo.

Liliana Novak je naša domačinka, vendar že 30 let živi in dela v Parizu. Študirala je flavto na akademiji za glasbo v Ljubljani in se dodatno izobraževala pri različnih profesorjih v Parizu. Prav tako je nastopala z različnimi umetniki po Evropi in Aziji, zdaj pa se posveča tudi igranju na orgle in dirigiranju.


Več v Kultura in izobraževanje