Čebelarstvo Tigeli s Krapja prejelo šampionski naziv za akacijev med

Na sejmu AGRA je nedelja bila v znamenju čebelarjev

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. avgust 2015 ob 09:041
Čebelarstvo Tigeli je prejelo šampionski naziv za akacijev med, foto: Pomurski sejem

Čebelarstvo Tigeli je prejelo šampionski naziv za akacijev med, foto: Pomurski sejem

Nedeljo na 53. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA so zaznamovali čebelarji. V ospredju je bila podelitev odlikovanj v sklopu 13. ocenjevanja medu. Na ocenjevanju je sodelovalo 65 čebelarjev z 91 vzorci medu, poleg številnih slovenskih čebelarjev pa so prinesli vzorce na ocenjevanje tudi čebelarji iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovaške.

Ob prisotnosti kmetijskega ministra mag. Dejana Židana je šampionski naziv za med z najvišjim številom doseženih točk prejelo Čebelarstvo Tigeli s Krapja za akacijev med. Akacijev med Čebelarstva Tigeli je tudi prvak vrste. Ostali prvaki vrste so še cvetlični med Čebelarstva Zvonka Sedmaka s Klanca pri Kozini, gozdni med Rudolfa Ferkolje iz Borovnice in kostanjev med družbe OZZ Trgozad P.O. Bužim iz Bosne in Hercegovine.

Za čebelarje so na sejmišču v Gornji Radgoni potekali številni strokovni dogodki. Rok Roblek iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je govoril o možnostih koriščenja sredstev iz Programa razvoja podeželja 2014 – 2020 za področje čebelarstva. Upravičenci sredstev bodo nosilci kmetijskih gospodarstev, mladi kmetje stari do 40 let z ustreznim poklicnim znanjem in usposobljenostjo, upravičeni stroški pa so stroški gradnje in posodobitve infrastrukture (prevozna sredstva za panje,...), opreme, nakupa kmetijskih zemljišč. Prosilci nepovratnih sredstev bodo morali pripraviti poslovni načrt, ki izkazuje ekonomsko upravičenost naložbe, ob zaključku naložbe pa bodo morali imeti v lasti vsaj 80 čebeljih panjev/300 matic. Roblek je ob tem poudaril, da je novost v tem, da čebelarjem ne bo potrebno oddati zbirnih vlog, postregel pa je z informacijo, da se je doslej na razpise prijavljalo izredno malo čebelarjev.

Čebelarji, ki so v velikem številu obiskali nedeljsko sejemsko dogajanje, so lahko prisluhnili tudi strokovni razpravi o spodbujanju dobre kmetijske prakse z vključevanjem medovitih poljščin, na posvetu pa so govorili o koriščenju gozdne paše. Na dnevu čebelarjev je bil prisoten tudi podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, Janez Vencelj.


Več v Kultura in izobraževanje