Najboljši bograč je skuhala ekipa MK Lindau Lendava

Bogračfest 2015 postregel z rekordnim številom obiskovalcev in tekmovalnih ekip

Prlekija-on.net, nedelja, 30. avgust 2015 ob 10:52
Zmagovalna ekipa MK Lindau Lendava

Zmagovalna ekipa MK Lindau Lendava

V soboto, 29. avgusta, se je na tradicionalni, etno-kulinarični prireditvi Bogračfest zbralo rekordno število obiskovalcev, ki so uživali v pokušanju bograča. 108 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije je na 1300 metrov dolgem tekmovališču v starem mestnem jedru Lendave skuhalo kar 4500 litrov bograča, ki so si ga z veseljem privoščili ljubitelji te slastne jedi na žlico.

Letos je Bogračfest obiskalo še več obiskovalcev kot prejšnja leta, bilo jih je rekordnih 12 tisoč. Ob okušanju bograča so lahko obiskovalci uživali ob bogatem spremljevalnem programu, pa tudi v izvrstni vinski kapljici. Kot vsako leto, je tudi letos ocenjevalna komisija budno spremljala in ocenjevala tekmovalce in nato zvečer razglasila zmagovalce. Podelila je 10 nazivov »Mojster bograča«, zmagovalni bograč pa je skuhala ekipa Moto kluba Lindau Lendava. Naziv za »Najlepše urejeno tekmovališče« je prejela hrvaška ekipa Varaždinske županije.

Rekordnih 12.000 obiskovalcev in 108 tekmovalnih ekip
Sončna, zadnja avgustovska sobota je na prireditev Bogračfest 2015 v Lendavo, svetovno prestolnico bograča, privabila rekordno število ljudi, bilo jih je kar 12 tisoč. Obiskovalci so uživali ob najbogatejši izbiri slastnih bogračev do sedaj, saj jih je pripravljalo 108 ekip, kar je največje število tekmovalnih ekip na tej prireditvi. Poleg slovenskih ekip so na tej največji kulinarični prireditvi v tem koncu Slovenije sodelovale tudi ekipe iz sosednjih držav in sicer iz Madžarske, Avstrije in Hrvaške. Ob bogračih tekmovalnih ekip so bili letos na voljo tudi t.i. degustacijski bograči, ki so jih ponujali na 19 mestih, obiskovalci pa so lahko okusili tudi bograče osmih komercialnih ponudnikov. Skupno je bilo po ocenah organizatorjev skuhanih za okoli 9000 porcij bograča.

»Organizacija takega dogodka je izjemen logističen zalogaj. Ljudje pridejo na Bogračfest predvsem zaradi bograča, a prireditev zaznamuje tudi bogat spremljevalni program. Tukaj so glasbeni izvajalci, ulični radio, program za otroke. Ugotavljam, da je priprava na Bogračfest prestižna za same tekmovalce, ki se zelo dobro pripravijo na tekmovanje, saj poskrbijo za najmanjše podrobnosti. Vsem pripravimo tekmovališče, a vsaka ekipa lahko tekmovalni prostor popestri po svoje in privabi obiskovalce,« je povedal Igor Kolenko, direktor prireditve Bogračfest 2015.

Največjega tekmovanja v kuhanju bograča v Sloveniji se tradicionalno udeležuje tudi nekdanji predsednik republike dr. Danilo Türk, ki je častni pokrovitelj Bogračfesta. »Lendava je svetovna prestolnica bograča, kar ima sicer nekaj humorne vsebine, a tudi veliko resnice. Lendava je bila nekoč mesto na robu Slovenije. Danes je eno od mest v središču Evrope, blizu evropskih prestolnic. Živi popolnoma novo življenje in gleda v nove perspektive. Verjamem, da lahko s takšno simpatično prireditvijo, ki ima pomembno kulturno sporočilo, naredimo veliko, da se ljudje dobro počutijo,« je dejal Türk in ob tem poudaril pomen čezmejnega sodelovanja.

Da je Bogračfest z mednarodno udeležbo ekip in tudi obiskovalcev že prerasel zgolj lokalni, pa tudi slovenski značaj prireditve, je poudaril mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava: »Lendava je res svetovna prestolnica bograča. Dr. Türk je rekel, da je v tem tudi veliko humorja, je pa v tem tudi veliko promocije. Rad bi, da to ni samo enodnevna prireditev, ampak da to postane proces in da turizem Lendave, Pomurja, Zalske županije in Međimurja dvignemo na višjo razpoznavno raven. Vrhunec Festivala Vinarium bo gotovo sredina otvoritev razglednega stolpa, ob tem pa smo za prihodnje leto že napovedali otvoritev razstave Mirója in mednarodno konferenco, ki bo posvečena mladim, s čimer želimo dvigniti turizem na zelo visoko raven. Vemo, da sami ne moremo ničesar narediti, zato na nek način izzivamo Pomurje in regijo, da se priključijo in da skupaj stopimo po tej poti večje prepoznavnosti

Bogračfest 2015 je obiskal tudi župan Budimpešte István Tarlós. Poudaril je pomen zbliževanja regij. Kot je dejal, si s sosedi želijo dobre odnose, zato so podpisali sporazum o sodelovanju med mestoma na področju kulture in turizma, saj je tu veliko stičnih točk. »V Lendavi so s tem festivalom naredili veliko, saj povezuje skupnost. Sodelovanje med Budimpešto in Lendavo je zelo dobro in želim si, da bi v miru in prijateljstvu uspešno sodelovali še naprej

Zmagovalni bograč je letos pripravila ekipa Moto kluba Lindau Lendava
6-članska ocenjevalna komisija, tako kot vsako leto, tudi letos ni imela lahkega dela, a je na koncu vendarle soglasno izbrala zmagovalni bograč. Vodja zmagovalne ekipe Moto kluba Lindau Lendava Jožef Činč je po večerni razglasitvi zmagovalca povedal, da so zelo veseli zmage, o najboljšem bograču 2015 pa, da pri zmagovitem receptu ni nobene skrivnosti - le dobra družba, veselje in prijatelji ob kuhi. Ocenjevalna komisija je izbrala tudi zmagovalca v kategoriji »Najlepše urejeno tekmovališče«, ki ga je prejela ekipa Varaždinske županije.

108 tekmovalnih ekip, je sicer za svoje bograče porabilo dobrih 600 kg mesa, 675 kilogramov krompirja in 600 kilogramov čebule ter 200 litrov olja.

Bogračfest ima smele načrte za prihodnost
Znan je že tudi datum naslednjega Bogračfesta. Ta se bo odvijal 27. avgusta 2016, želja organizatorjev pa je, da Bogračfest, prireditev z več kot desetletno tradicijo, ki privablja obiskovalce iz vse Slovenije in tudi iz tujine, naredijo še privlačnejšega. Tako bo npr. že na predvečer Bogračfesta 2016 potekala priprava bograča zmagovalnih ekip z zadnjih 11 Bogračfestov.

Bogračfest je največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji in že več kot desetletje privabi v Lendavo na tisoče obiskovalcev. Zadnja leta se te tradicionalne kulinarične prireditve v Lendavi udeleži več kot 100 tekmovalnih ekip, obiskovalci pa lahko uživajo v vrhunski kulinarični ponudbi in pokušanju odličnih lendavskih vin. Od leta 2011 je Lendava tudi svetovna prestolnica bograča. Prireditev z laskavim nazivom vsako leto privabi tekmovalce iz več držav; tako tekmovalne ekipe, ki pripravljajo slastne bograče iz istih sestavin, prihajajo iz Slovenije, Madžarske, Avstrije in Hrvaške. Organizatorji te tradicionalne etno-kulinarične prireditve tekmovalnim ekipam vsako leto zagotovijo kotel in drva, pa tudi sestavine za bograč, kot so tri vrste mesa, krompir, čebulo, česen in olje. Tekmovanja se lahko udeležujejo domače in tuje fizične ter pravne osebe, posamezniki in društva.


Več v Družabno