Slovesno odprli razgledni stolp Vinarium Lendava, najvišji razgledni stolp v Sloveniji

Razgledni stolp Vinarium Lendava so z rezanjem traku uradno odprli župan Občine Lendava mag. Anton Balažek, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec in minister za narodno gospodarstvo Madžarske, Mihály Varga

Prlekija-on.net, sreda, 2. september 2015 ob 20:412
Odprtje razglednega stolpa Vinarium Lendava

Odprtje razglednega stolpa Vinarium Lendava

V sredo, 2. septembra, so v Lendavskih goricah uradno odprli razgledni stolp Vinarium Lendava, ki je najvišji razgledni stolp v Sloveniji. Stolp, visok 53,5 m, ponuja pogled na 4 države: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Projekt razglednega stolpa za Lendavo in širšo okolico pomeni izjemno pridobitev na področju turistične infrastrukture in predstavlja velik doprinos k nadaljnjemu razvoju turizma v Lendavi in regiji.

Stolp postaja platforma za nov zagon Lendave kot turistične, kulinarične in kulturne destinacije, obenem pa postaja točka povezovanja na lokalni in regionalni ravni. Stolp tako postaja tudi središče povezovanja lokalnih vinarjev in vinarjev regije ter njihove ponudbe, zato je Evropski red vitezov vina danes stolpu podelil tudi domicil. S tem projektom se Lendava vključuje v širšo turistično iniciativo Pomurja in čezmejnega prostora ter aktivno nastopa pri oblikovanju skupnih turističnih produktov.

Razgledni stolp Vinarium Lendava so ob koncu svečane slovesnosti z rezanjem traku uradno odprli župan Občine Lendava mag. Anton Balažek, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije Karl Erjavec in minister za narodno gospodarstvo Madžarske, Mihály Varga.

Ob tem je lendavski župan Balažek izpostavil, da je ponosen na vse, ki so pri projektu sodelovali: »Verjamem, da bo stolp dal nov zagon tukajšnji turistični ponudbi in povpraševanju. S stolpom smo se vpisali na turistični zemljevid tega dela Evrope in verjamem, da bomo turistični razvoj peljali skupaj z obmejnimi območji Madžarske, Avstrije in Hrvaške.«

Več o stolpu:
Investicija in gradnja stolpa
Razgledni stolp generator nadaljnjega razvoja turizma
Zunanji minister Erjavec pa je dejal, da je stolp Vinarium Lendava simbol prijateljstva med Slovenijo in sosednjimi državami. »Kar je Eifflov stolp za Pariz, bo stolp Vinarium za Lendavo. Prepričan sem, da bo projekt uspešen in da bo v Lendavo prišlo veliko turistov. Mislim, da ta investicija lahko prinese veliko delovnih mest. Turizem je panoga, ki je v Sloveniji perspektivna in v Lendavskih goricah so vzpostavljene vse možnosti za njegov razvoj. Poleg gospodarskega učinka je stolp lahko tudi pomemben političen simbol prijateljstva in sodelovanja med narodi,« je povedal Erjavec.

Program ob svečani otvoritvi, ki so se je udeležili številni visoki gostje, se je pričel z evropsko himno, Odo radosti. Ob Erjavcu in Balažeku je zbrane nagovoril tudi gost iz sosednje Madžarske, Mihály Varga, minister za narodno gospodarstvo Madžarske, ki je izpostavil pomembnost narodnostnih manjšin na obeh straneh meje ter krepitev gospodarskega sodelovanja med prijateljskima državama. Po njegovem mnenju stolp na simbolni ravni daje upanje v boljšo prihodnost in razvoj krajev v Prekmurju in madžarski Zalski županiji. »Na področju turizma ne moremo več razmišljati zgolj lokalno, ampak moramo razmišljati regionalno. To bo prineslo turistični razvoj za Pomurje in madžarsko Zalsko županijo. Stolp daje možnosti za nadaljnji turistični razvoj in vzpostavljanje novih delovnih mest. Prepričan sem, da bo ta stolp krepil gospodarstvo Lendave in gospodarsko sodelovanje med regijami ter privabil veliko gostov tudi iz Madžarske.«

Stolp, ki nosi ime Vinarium in stoji sredi vinorodnih Lendavskih goric, je na otvoritveni slovesnosti postal tudi domicil Evropskega reda vitezov vina. »Evropski red vitezov vina danes temu prekrasnemu stolpu podeljuje domicil, mu s tem izkazuje simbolično čast in ga sprejema kot svoje domovanje. Z veseljem se bomo tukaj zbirali, gojili pristno prijateljstvo, dvignili čaše rujnega vina, nazdravili in uživali v gostoljubju tega čudovitega kraja. Bodite ponosni na svoj kraj in ta enkratni objekt, kot smo ponosni mi, da smo si lahko v tem okolju ustvarili svoj domicil. Ob tej priložnosti mi dovolite, da čestitam vodstvu občine za korajžo in velik uspeh zgraditve tega prekrasnega stolpa. Vinogradnikom iz Lendavskih goric pa želimo obilo prodajnih priložnosti,« je ob svečani predaji simbolnega domicilnega grba Evropskega reda vitezov vina in listine o podelitvi domicila razglednemu stolu Vinarium dejal Anton Pezdirc, prokonzul administrator iz Evropskega reda Vitezov vina.

Pred samo slavnostno otvoritvijo stolpa Vinarium Lendava se je odvila tudi posebna ekshibicijska nogometna tekma. Na stadionu NK Nafta se je ekipa slovenskih županov pomerila s Slovensko vinsko nogometno reprezentanco, ki je osvojila že dva naslova evropskih prvakov. Vinarji so sicer premagali župane s 6:2.

Foto: Karmen Razlag


Več v Gospodarstvo