Na obisku v Ljutomeru konzul Veleposlaništva Madžarske Zoltán Márky

Županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba je gostom predstavila gospodarstvo v Ljutomeru

Prlekija-on.net, sreda, 30. september 2015 ob 16:08
Ildikó Kovács, Olga Karba in Zoltán Márky

Ildikó Kovács, Olga Karba in Zoltán Márky

Na obisku v prleški prestolnici so se mudili konzul Veleposlaništva Madžarske, Konzularne pisarne v Lendavi, Zoltán Márky, gospodarska atašejka dr. Ildikó Kovács in konzularni sodelavec Janos Bukovecz. V županatu Mestne hiše v Ljutomeru jih je sprejela županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, kateri sta se na pogovorih o gospodarskem sodelovanju pridružila tudi člana strateškega sveta Jernej Zupančič, direktor družbe Cleangrad, in Niko Šoštarič, nekdanji sekretar Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljutomer.

Konzul Zoltán Márky je uvodoma povedal, da je bila Konzularna pisarna v Lendavi ustanovljena pred poldrugim letom. »Osnovni namen pisarne, poleg regionalnega sodelovanja med zahodnim delom Madžarske in vzhodnim delom Slovenije, je pomoč pripadnikom narodne skupnosti v okolici Lendave in Goričkega. Teritorij, ki ga pokriva ta konzularna pisarna, pa sega vse do Maribora.« Atašejka dr. Ildikó Kovács je dodala, da so v Lendavi v sklopu Konzularne pisarne letos avgusta odprli še pisarno, ki pokriva gospodarske, predvsem zunanjetrgovinske zadeve. »Moja naloga je, da obiščem pomurske občine in preko pogovorov s predstavniki občin pridem do skupnih projektov, ki bi jih lahko v prihodnje izvajali,« je povedala dr. Ildikó Kovács.

Županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba je gostom predstavila gospodarstvo v Ljutomeru. Dejala je, da poleg večjih podjetij (Cleangrad, Murales, Farmtech, Makoter…) v prleški prestolnici deluje tudi obrat novomeške Krke, poudarila pa je, da gospodarstvo kot močno in pomembno panogo tvori okoli 700 samostojnih podjetnikov. Dodala je, da si gospodarstveniki, s katerimi Občina Ljutomer odlično sodeluje in jim z raznimi ukrepi tudi pomaga, želijo povezovanja s sosednjimi državami, zato si od Konzularne pisarne v Lendavi obeta dobro sodelovanje, predvsem pri iskanju in izvedbi skupnih projektov. Izpostavila je tudi turizem, kot pomembno vejo gospodarstva. Povedala je, da Občina Ljutomer razpolaga s številnimi turističnimi destinacijami, katere bi veljalo dodatno predstaviti madžarskim gostom.

Ob koncu obiska, ko je ljutomerska županja gostom med drugim podarila Monografijo Ljutomera, so prisotni sklenili, da se bodo na temo gospodarskega sodelovanja in povezovanja v prihodnje še sestali in morda s skupnimi projekti tudi iskali pomoč nepovratnih sredstev v finančni perspektivi 2014-2020.


Več v Kultura in izobraževanje