Jurakova Klop za zmenke krasi okolico študentskih domov v Mariboru

Klop se imenuje Klop za zmenke, avtor pa z njo želi mlade spodbuditi k solidarnosti in družbenemu angažiranju

Prlekija-on.net, četrtek, 1. oktober 2015 ob 12:31
Klop za zmenke, foto: Lijana Jurak

Klop za zmenke, foto: Lijana Jurak

V Mariboru so poleti začeli nameščati posebne avtorsko oblikovane klopi v sklopu projekta Zgodba o klopeh in ljudeh, katerega namen je obogatiti Maribor z umetniškimi deli tako, da postanejo povezovalni del življenja mesta. Tretja klop v nizu stoji pred upravo študentskih domov, izdelal pa jo je prleški kipar Robert Jurak iz Logarovcev.

Klop se imenuje Klop za zmenke, avtor pa z njo želi mlade spodbuditi k solidarnosti in družbenemu angažiranju. Izdelana je iz 600 kilogramov železa in lesa ter po besedah avtorja ponazarja oblake solidarnosti, ki jo danes izredno potrebujemo, še posebej med mladimi. Za naslon je uporabil rabljeno kovinsko ogrodje iz konstrukcije mostu, ki ga je umetniško prepletel, s tem pa mladim želi sporočiti, naj se povežejo in naj bodo trdni v svojih prepričanjih in dejanjih.

Vsaka klop ima svojo podobo in vsebino. Poleg treh, ki že stojijo, še letos nameravajo postaviti dve klopi, pozneje pa želijo projekt razširiti še na obrobje mesta in klopi povezati v tematsko umetniško pot, ki bi bila zanimiva tudi za turiste.


Več v Kultura in izobraževanje