Pričenja se 15. Festival Stare trte

Na novinarski konferenci so organizatorji Festivala Stare trte, predstavniki Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, predstavili tudi sladico, ki so jo poimenovali Poljub Stare trte

Prlekija-on.net, petek, 2. oktober 2015 ob 09:03
Prizorišče Festivala Stare trte, foto: Karmen Razlag

Prizorišče Festivala Stare trte, foto: Karmen Razlag

Med 4. 10. in 11. 11. bo v Mariboru in v destinaciji Maribor - Pohorje potekal 15. Festival Stare trte, vrhunski festival vina in kulinarike, kulture in zabave. Letošnji festival bo trajal mesec in pol, v tem času se bo zvrstilo skoraj 60 dogodkov z več kot 30 partnerji. Na novinarski konferenci so organizatorji Festivala Stare trte, predstavniki Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, predstavili tudi sladico, ki so jo poimenovali Poljub Stare trte.

Daljši festival po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, Janje Viher, omogoča oblikovanje integralnih turističnih produktov, s katerimi bi turiste v mestu zadržali več dni. »Večina prireditev bo prav tako organizirana pred in v Hiši Stare trte, s čimer želimo poudariti pomen Stare trte za mesto, nenazadnje pa je festival organiziran prav v poklon naši ljubljenki,« nadaljuje Viherjeva.

Največje enodnevno martinovanje v Sloveniji
Matevž Pečovnik, vodja prireditev, je kot vrhunce letošnjega Festivala Stare trte izpostavil 29. Svečano trgatev Stare trte, četrtkove tematske vinsko-kulinarične večere v Hiši Stare trte in petkove koncerte pred Hišo Stare trte, sobotna dogodka Podeželje v mestu in 31. Splavarski krst, pohodniške in kolesarske izlete po vinorodnih gričih ter največje enodnevno martinovanje v Sloveniji, ki bo potekalo 11. 11. na Trgu Leona Štuklja. Matevž Pečovnik: »Tudi letos pa bomo v izbranih restavracijah v centru mesta ponujali Degustacije Stare trte, kot so Cepiček, Trsek, Glažek, Grozd in druge

Hišna sladica Poljub Stare trte
V Hiši Stare trte so predstavniki Zavoda za turizem Maribor - Pohorje prav tako predstavili hišno sladico, Poljub Stare trte, ki jo sestavljajo dobrine, ki jih je moč v glavnini dobiti v lokalnem okolju: moka, sladkor, rumenjaki, maslo, sladka smetana, med, rozine, rdeče vino, sol in mandlji. Sladico so zasnovali v najstarejši mestni slaščičarni Ilich, kjer bo sladica, ob Hiši Stare trte, prav tako na prodaj. Cena sladice je 2,50 €, od 4. 10. do 11. 11. pa jo bo mogoče kupiti po festivalski ceni 2,30 €.

Sicer pa se Festival Stare trte pričenja že to nedeljo, 4. 10., s Svečano trgatvijo Stare trte, kjer bo letos kot novost postavljena tribuna, s katero želijo organizatorji gledalcem ponuditi bolj kakovosten ogled prireditve, ki pa se bo letos po uradnem delu nadaljevala s koncertom Sozvočja Slovenije.


Več v Kultura in izobraževanje