Šesto literarno-glasbeno srečanje na Meleh

Brezmejno število majhnih trenutkov daruje mi čas

Filip Matko, torek, 6. oktober 2015 ob 09:26
Šesto literarno-glasbeno srečanje na Meleh

Šesto literarno-glasbeno srečanje na Meleh

Pod motom Milene Šeruga »Brezmejno število majhnih trenutkov daruje mi čas« je literarna sekcija Društva upokojencev Gornja Radgona v sodelovanju z družino Šaruga pripravila že šesto literarno-glasbeno srečanje, ki je bilo v soboto, 3. oktobra popoldne, na domačiji Šaruga na Meleh pri Gornji Radgoni. Ponovno so se spomnili dveh ustvarjalcev kulture s te domačije, mame - pesnice Milene Šaruga, ki je ni več že pet let ter očeta - kiparja Franca Ferija Šaruga, ki ga ni že dvajset let.

Zatorej je letošnje leto, kakor vsako, polno spominov in srečanj s kulturno dediščino, ki sta jo ustvarjala. Njuni otroci so veseli, da se zbere na domačiji vsako jesen toliko obiskovalcev ob lepi besedi in pesmi. Trudijo se obdržati tradicijo kulturnega druženja v okolju, na Meleh, kjer je ljudska kultura dolga desetletja nastajala. Staro hišo sedaj preureja Sandi Šaruga v galerijski prostor, ki bo namenjen likovnim razstavam in razstavam z živilskega področja. Kajti vsi obiskovalci so običajno gostje družine Šaruga v predstavitveni dvorani njihove oljarne. Tako je bilo tudi tokrat.

Literarni program so tudi letos pripravili člani literarne sekcije Društva upokojencev Gornja Radgona. Srečanje je vodila predsednica literarne sekcije Marija Šedivy in odlomki iz del Milene Šaruga so bili, kakor na vsakem srečanju, rdeča nit prireditve. K tem so dodali: Amalija Tropenauer (svojo novo pravljico), Franc Mulec (prozo), Manica Gornjak (prozo), Dominique Reščič (svoje pesmi), Inge Ivanek (brala je prozo Cilke Dimec Žerdin) in Marija Šedivy (svoje pesmi). Alenka Regoršek je kot pevka čudovito zapela nekaj Ježkovih songov, na koncertne citre pa je zaigrala Sara Rihtarič. Kot smo že omenili, so se na srečanju spomnili obeh Šarugovih, Milene in Franca.

Tokrat so več spregovorili o očetu, kiparju. Bil je prepreden z družinsko pripadnostjo in ljubeznijo. Družina mu je bila v oporo v težkih trenutkih. Zaradi nje in svoje silne volje premagati bolezen ter gospodarske zaplete je vedno našel izhod. Vse življenje sta z ženo Mileno delala skupaj, se dopolnjevala, spodbujala in hrabrila. Bila sta nepogrešljiv del skupnosti vasi Mele, ki je bila takrat cvetoče kmetijsko, gospodarsko in seveda kulturno središče tega okolja. Ustvarjal in delal je v tem okolju. Klesal je velika kiparska obeležja. Na Meleh so postavili tri javna in eno ob domačem vhodu, zadnje, ki ga je podrl močan veter, je spravljeno pod streho v Muzeju Bohinec na Meleh, fragmenti drugega so vzidani v stene domačije; pri Svetem Juriju ob Ščavnici sta stala dva kipa; na Janževem vrhu pred vrtcem velika »Mati s punčko«; na pobudo Vinka Rousa in s pomočjo občine Gornja Radgona je leta 2005 v bronu akademski kipar Mirko Bratuša odlil njegovo »Mater z otrokoma«; pred nekaj leti so obnovili njegov kip »Šolar«, ki stoji pred šolo v Gornji Radgoni; skrbijo za kip »Pütar« v Črešnjevcih ter za ohranjanje sakralnih spomenikov, ki jih je obnovil. Njegovo sporočilo je bilo, da živimo tu, kjer smo, najboljše in najlepše, vendar ne čez naše zmožnosti. Bodimo to, kar smo, in ne segajmo po nečem, česar ne obvladamo.

Vsi aktivni udeleženci šestega literarno-glasbenega srečanja na Meleh, kakor tudi vsi obiskovalci so si lahko ogledali spominska prostora v domačiji Šaruga, z razstavljenimi knjižnimi deli Milene Šaruga ter reliefi in manjšimi kipi Franca Šaruga.


Več v Kultura in izobraževanje