Čebelarji z Gorenjske na obisku pri nas

Spoznavali so lepote in dobrote naše, na Gorenjskem malo poznane Prlekije, saj je bila velika večina udeležencev prvič v teh krajih

Prlekija-on.net, torek, 6. oktober 2015 ob 12:59
Gorenjski čebelarji v Prlekiji

Gorenjski čebelarji v Prlekiji

V soboto so se v Prlekijo pripeljali na obisk in ogled čebelarji iz Selške doline, kraja mojih prednikov. Z njimi so prišli tudi člani podmladka te čebelarske družine. Spoznavali so lepote in dobrote naše, na Gorenjskem malo poznane Prlekije, saj je bila velika večina udeležencev prvič v teh krajih.

Najprej so degustirali odlična prleška vina ob domačem prigrizku, ki je bil prava podlaga, za dobro okušanje vin. Čebelarji so si seveda z zanimanjem ogledali tudi že uveljavljeni čebelarski muzej v Zg. Krapju. Prisluhnili so razlagi zakoncev Tigeli in izmenjali izkušnje pri pridobivanju medu, paši in zatiranju bolezni ter parazitov. Pogoji v Prlekiji so le bistveno drugačni, kot na hriboviti Gorenjski s popolnoma drugačno klimo. Seveda so okušali tudi ponujani, večkrat nagrajeni domači med in izdelke iz njega, podkrepili pa so se tudi z doma pripravljenim prigrizkom: domače meso iz tünke, zobl, namaz z bučnim oljem in medenjaki. Naslednji je bil na vrsti Babičev mlin ob Muri. Z zanimanjem so prisluhnili slikovitemu pripovedovanju mladostnega mlinarja Babiča o zgodah in nezgodah, ki so se dogajale v zvezi z njegovim mlinom.

Ker so bili z njimi otroci in jih je čakala še vsaj tri in pol urna pot domov, so obisk kar zgodaj zaključili v domači gostilni po obilni »južini« še z obvezno gibanico. Velja omeniti, da jih je skozi našo deželico vodil mladi čebelar Aleš, dijak gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera in obema so se zahvalili za pripravo in vodenje izleta z gorenjskimi dobrotami obloženo košaro. Nad videnim so bili navdušeni in morda se bodo kmalu zopet vrnili k nam, saj si v kratkem času niso uspeli ogledati prav veliko.

Naj medi!

Janče Gartner


Več v Družabno