Kulturno razdajanje Katice Cupar

Katarina - Katica Cupar je v prostorih Mladinskega centra Prlekije predstavila svojo knjigo Spomini na Vregovo

Prlekija-on.net, sreda, 7. oktober 2015 ob 10:23
Predstavitev knjige Spomini na Vregovo v MCP

Predstavitev knjige Spomini na Vregovo v MCP

Za Katico Cupar iz Ljutomera je bilo leto 2014 najtežje in zelo temačno. V svoji globoki bolečini je iskala in tudi našla uteho v kulturnem ustvarjanju in vzpodbujanju pozitivnega druženja med ljudmi. Oboje ji uspeva in kar kliče po čim večjem posnemanju. Vse svoje bogate življenjske izkušnje in kulturno delo je nesebično predstavila v skoraj dvournem zanimivem dogodku, ki se je nedavno odvijal v prostorih Mladinskega centra Prlekije na Spodnjem Kamenščaku.

Ljudska umetnica Katica je nazorno predstavila vsebino svoje knjige, ki ji je dala naslov Spomin na Vregovo. To je območje današnje avtobusne postaje v Ljutomeru. V svoji knjigi ter pesniški zbirki, ki je luč sveta zagledala sicer letošnjega februarja, razkriva spomine iz preteklosti, razumljivo opisuje lepe in manj lepe trenutke iz svojega življenja ter izraža veselje, žalost, upanje brez olepšavanja, torej vse tako kot v določenem trenutku čuti.

Pogovor z iskrivo in neumorno Katico je moderirala na njeno željo Nina Stegmüller. V pogovoru je bila tudi razkrita marsikatera vragolija, ki so jo kot »deca« iz Vregove ušpičili. Tudi o neuslišani ter uslišani ljubezni je bilo govora kot tudi o delu, o takrat uspešnih tovarnah, o dobrih delovodjih - majstrih (še posebej je, kot je omenjala Katica, izstopal prisoten gospod Janko Potočnik) in še o marsičem. Vse je bilo okrepljeno s prebiranjem posameznih tekstov iz njene knjige in tudi vse v knjigi omenjene pesmi so bile zrecitirane. Njeno bogato kulturno predstavitev pa so še dodatno popestrili: ljudska pesniška ustvarjalca Ludvik Rudolf st. iz Male Nedelje in Milan Kreft iz Ljutomera, pevke Kulturnega društva Manko Golar z mladim harmonikašem, harmonikaš David Lukner iz Ormoža ter prijatelji -  ljubitelji njenega ustvarjanja in predani simpatizerji, ki so njeno izvajanje zaključili spontano, torej mimo protokola kar s plesom.

Njeno delo - knjiga je na razpolago v MCP-ju in pri avtorici. Splača si ga nabaviti in recimo pobliže spoznati pesem LOTMERK, TI SI GENIJ ali pa še kako drugo domoljubno, udarno Katičino stvaritev.


Več v Kultura in izobraževanje