»Gledamo s srcem …vid ti samo približa ali oddalji stvari«

Splošna knjižnica Ljutomer je v sodelovanju z Lions klubom Ljutomer organizirala dva zanimiva dogodka

Prlekija-on.net, sreda, 7. oktober 2015 ob 23:15
Ssrečanje z namenom spoznavati slepoto, ustvarjanja slepih in slabovidnih, njihovih dosežkov in življenjskih izkušenj

Ssrečanje z namenom spoznavati slepoto, ustvarjanja slepih in slabovidnih, njihovih dosežkov in življenjskih izkušenj

V soorganizaciji Splošne knjižnice Ljutomer in Lions kluba Ljutomer je v torek 6.10. v prostorih knjižnice potekalo zanimivo srečanje z namenom spoznavati slepoto, ustvarjanja slepih in slabovidnih, njihovih dosežkov in življenjskih izkušenj.

Uvodoma je ob 16.30 uri bila otvoritev razstave slikanic, knjig in igrač za slepe in slabovidne na mladinskem oddelku. Po otvoritvi sledi predstavitev pripomočkov za slepe in ​pravljica v brajici Žiga špaget dr. Aksinje Kermauner ter branje v brajici, prvaka hitrega branja g. Andreja Kukovec (VDC Ljutomer). Ogledali smo si tudi »bralno škatlo«, v kateri so pripomočki, s katerimi slepi poslušajo pravljice in tipajo predmete (štedilnik, kuhalnica, špaget, jabolko ipd.). Spoznali smo tudi Sebastjana Kamenika, ki se nam je predstavil v drugem delu dogodka.

Študentke inkluzivne pedagogike na Pedagoški fakulteti Portorož so nam predstavile svoja dela (knjigice, igrače, igre). Razstava bo odprta do 20.10.2015 na mladinskem oddelku. Študentke so predstavile projekt v DSO Ljutomer, katerega so opremile z vidnimi znaki za slepe in slabovidne.

Ob 18.00 uri je bil v muzeju Splošne knjižnice Ljutomer (Grossmannova soba) zanimiv pogovor s Sebastjanom Kamenikom, avtorjem pesniške zbirke "Pesmi za Mojco", humoristom in vsestransko osebnostjo za katero pravijo, da podira tabuje o slepoti in dr. Aksinjo Kermauner, pisateljico in profesorico o njunem ustvarjanju. Predstavila sta svoji življenjski zgodbi (dr. Aksinja je bila Sebastjanova nekonvencionalna učiteljica slovenskega jezika), predstavila sta skupne projekte osveščanja o slepoti in slabovidnosti, iskren pogovor o ljubezni, življenjskih izkušnjah, napisanih knjigah. Pogovor je bil prepleten na eni strani s polno humorja in na drugi strani globokimi čustvi, ki prisotne marsikdaj niso pustila ravnodušne.

Udeleženci dogodka smo preživeli res lep večer, spomnili smo se na to, za kaj je vredno živeti in kaj graditi, občudovati. Dr. Aksinja je rekla, da so slepi ljudje »ljudje s slepoto« in ne obratno. Stavek, ob katerem se globoko zamisliš.

Vesna Laissani


Več v Kultura in izobraževanje