Medgeneracijsko branje v Splošni knjižnici Ljutomer

Medgeneracijsko branje, kjer dijaki GFML berejo starostnikom iz Doma starejših, knjižnica pa jih za to delo usposobi in izbere primerno literaturo, mentorira in organizira srečanje

Prlekija-on.net, petek, 9. oktober 2015 ob 10:37
Medgeneracijsko branje je skupni projekt Splošne knjižnice, Gimnazije Frana Miklošiča in Doma starejših občanov v Ljutomeru

Medgeneracijsko branje je skupni projekt Splošne knjižnice, Gimnazije Frana Miklošiča in Doma starejših občanov v Ljutomeru

Splošna knjižnica Ljutomer se je prijavila in bila uspešna pri razpisu Knjižnice povezujejo na Združenju splošnih knjižnic Slovenije.

Namen je bil prikazati širši pomen knjižnic in povezovanje z okoljem. Aktivnost Splošne knjižnice Ljutomer se imenuje Medgeneracijsko branje, kjer dijaki GFML berejo starostnikom iz Doma starejših, knjižnica pa jih za to delo usposobi in izbere primerno literaturo, mentorira in organizira srečanje. Medgeneracijsko branje je skupni projekt Splošne knjižnice, Gimnazije Frana Miklošiča in Doma starejših občanov v Ljutomeru. Dijaki kot prostovoljci glasno berejo stanovalcem doma starejših, ki zaradi bolezni ali starostnih težav ne morejo brati sami.V ponedlejek začnejo že z novo skupino dijakov in bodo z njimi opravili 6-urno usposabljanje.

Posneli so tudi promocijski film, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Vloga knjižnic na področju socialnega vključevanja
Splošne knjižnice večina ljudi pozna predvsem zaradi knjig, branja in kulturnih prireditev. Pa vendar se v knjižnicah, še posebej zadnja leta, dogaja tudi toliko drugega: učenje v vseh življenjskih obdobjih, zabava, spodbujanje ustvarjalnosti, druženje, medsebojna pomoč. Marsikdo pride v knjižnico samo zato, da se pogovori s knjižničarjem, sreča prijatelje, še posebej v manjših okoljih je knjižnica edini prostor srečevanja in druženja.

Da bi pokazali kako pomembno vlogo imajo splošne knjižnice na področju socialnega vključevanja je Združenje splošnih knjižnic na razpis mednarodne organizacije Public Libraries 2020 prijavilo projekt »Vloga knjižnic na področju socialnega vključevanja«, ki so ga kasneje preimenovali v »Knjižnice povezujejo«. Projekt ima še en cilj: razviti model zagovorništva za splošne knjižnice in pokazati kako pomembni za uspešno zagovorništvo so podatki o vplivih in učinkih storitev splošnih knjižnic.

Zagovorniško kampanjo pa je mogoče izvesti le, če so na voljo verodostojni primeri in dokazani vplivi storitev knjižnic na izbrane ciljne skupine. Zato je Združenje v prvi polovici leta povabilo 6 knjižnic, ki že izvajajo storitve za podporo socialni vključenosti, da sistematično izmerijo vplive teh storitev na uporabnike in uporabijo te podatke za zagovorniško kampanjo v lokalnem okolju. Združenje je rezultate povezalo in vodi kampanjo na nacionalnem nivoju.

V projektu so poleg ljutomerske knjižnice, sodelovale še Knjižnica Brežice, Mestna knjižnica Ljubljana, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Knjižnica Mirana Jarca v Osnovni šoli Bršljin in Knjižnica Antona Tomaža Linharta Radovljica. O vsaki so posneli kratek video, ki prikaže njihovo storitev, ogledate pa si jih lahko tukaj.


Več v Kultura in izobraževanje