Vrhunski recital Adriane Magdovski v GŠ Slavka Osterca Ljutomer

Poslušalci so bili priča vrhunskemu recitalu s komentarjem, ki ga je na zanimiv način izvedla priznana pianistka Adriana Magdovski

Prlekija-on.net, petek, 9. oktober 2015 ob 12:36
Adriana Magdovski

Adriana Magdovski

Poslušalci v dvorani glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, so v četrtek, 8. oktobra, bili priča vrhunskemu recitalu s komentarjem, ki ga je na zanimiv način izvedla priznana pianistka Adriana Magdovski.

Adriana Magdovski se je rodila v Mariboru v poljsko-makedonski družini. Šolala se je pri prof. Mileni Sever na SGBŠ Maribor. V tem času je prvič opozorila slovensko glasbeno javnost na svoj izjemen glasbeni talent. Na 21. tekmovanju TEMSIG je prejela absolutno nagrado in osvojila 100 točk. Sledili so samostojni recitali po vsej Sloveniji, snemanja za RTV Maribor in RTV Slovenija ter prvi nastopi z orkestri Slovenske filharmonije, RTV Slovenija in Mariborske filharmonije.

Igrala je v vseh večjih slovenskih glasbenih hramih: Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Velika dvorana Slovenske filharmonije, dvorana Union, Kazinska dvorana SNG Maribor, Velika dvorana SNG Maribor …

S petnajstimi leti je bila sprejeta na Universität für Musik und darstellende Kunst v Gradcu (Avstrija), v razred prof. Doris Wolf-Blumauer. Sledili sta izpopolnjevanje pri prof. Normi Fisher v Londonu in podiploma na Staatliche Hochschule für Musik und darstellende Kunst v Stuttgartu (Nemčija), pri profesorjih Olegu Maisenbergu in Wolfgangu Bloserju.

Za njen umetniški razvoj je bilo pomembno srečanje s flavtistko Ireno Grafenauer na Glasbenem septembru v Mariboru, ki se je nadaljevalo s konzultacijami iz komorne igre na Mozarteumu v Salzburgu. Kot komorna glasbenica sodeluje z imeni, kot so Branimir Slokar, Stanko Arnold, Irena Grafenauer in Bernarda Bobro.

Je dobitnica nagrade Martha Debelli, ki jo podeljuje graška univerza najboljšim študentom, nagrajenka mednarodnega tekmovanja Gina Bachauer International Junior Piano Competition v Salt Lake Citiy-ju (ZDA) ter prejemnica mednarodne štipendije Soroptimist International Amsterdam in Gallusove nagrade (nagrada oddaje Opus na RTV Slovenija, v povezavi s Slovensko filharmonijo).

Kot solistka je pod okriljem Foruma za kulturo NRW nastopala v Nemčiji, Avstriji, na Cipru, v Belgiji, koncertna pot pa jo je vodila tudi v ZDA.

V dvorani Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer se je predstavila z nasednjim programom:

1.) J. S. Bach/F. Busoni: Koralni preludij št. 5
Ich ruf' zu Dir, Herr Jesu Christ BWV 639

2.) J. S. Bach/F. Busoni: Koralni preludij št. 2
Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 64

3.) César Franck (1822-1890):
Prélude, Choral et Fugue


Več v Kultura in izobraževanje