Slovenijo stresel potres, čutili smo ga tudi pri nas

Epicenter potresa z magnitudo 4,2 je bil 7 km jugozahodno od Brežic

Prlekija-on.net, nedelja, 1. november 2015 ob 09:07
Epicenter potresa z magnitudo 4,2 je bil 7 km jugozahodno od Brežic, foto: ARSO

Epicenter potresa z magnitudo 4,2 je bil 7 km jugozahodno od Brežic, foto: ARSO

V nedeljo, 1. novembra, ob 8.51 so se v Sloveniji stresla tla, epicenter potresa z magnitudo 4,2 je bil 7 km jugozahodno od Brežic, čutili pa smo ga lahko tudi v naših krajih. Okoli 8.53 sta se v Ljutomeru začutila dva sunka, ki sta trajala vsak okoli 3-4 sekunde.

Po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa 94 km jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Obrežja. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 4,2.

Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla V-VI. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres najbolj čutili prebivalci Brežic, Krškega, Novega mesta, Trebnjega, čutiti pa ga je bilo moč po celotni Sloveniji, zahodni Hrvaški, Istri, tudi v Trstu. Trenutno ARSO poroča o 1.946 odzivih na potres.

EMSC poroča o magnitudi 4,8 na globini 10 km.

Največ škode v okolici Brežic
Potres je povzročil tudi kar nekaj škode, predvsem v okolici Brežic. Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje se je v kraju Bušeča vas, občina Brežice, zaradi potresa na osebno vozilo porušil dimnik. Gasilci PGD Pirošica so zavarovali kraj dogodka, odstranili opeko s poškodovanega vozila in s pomočjo gasilcev PGD Brežice z avto lestvijo odstranili poškodovani dimnik in streho sanirali. Nadalje so gasilci PGD Pirošica v Bušeči vasi na dveh strehah odstranili poškodovano kritino in sanirali ostrešje. V Vrhovski vasi, občina Brežice, so se pojavile razpoke in poškodbe na strešni kritini na stanovanjskem in gospodarskem objektu. V kraju Stojanski Vrh, občina Brežice, so se na stanovanjskem in gospodarskem objektu pojavile razpoke in poškodbe na kritini. V kraju Izvir v bližini starega kamnoloma pa je potres povzročil premik večje skale na cestišče.

Pozneje še več sunkov
8 km zahodno od Brežic, je ob 9.08 sledil še en popotresni sunek z magnitudo 2,9 (EMSC piše o 3,5) ter še vsaj 80 manjših.

Odzivi na potres
Odzivi na potres, vir: ARSO


Več v Narava