Silvo Žnidarič iz Kuršincev, del gospodarskega poslopja prekril s slamo

Ohranja in neguje stare običaje in to vse skupaj prenaša na mlajše rodove

Jože Žerdin, sreda, 18. november 2015 ob 17:36
Pokrivanje gospodarskega poslopja s slamo

Pokrivanje gospodarskega poslopja s slamo

Čeprav je v Prlekiji le tu in tam videti še kakšno cimprano hišo, ki je krita s slamo, so spomini na nekdanjo arhitekturno gradnjo stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij so danes še vedno živi. Življenje v takih cimpranih hišah, kritih s slamo je bilo za tiste čase prijetno in udobno, kajti v hišah, ni bilo ne elektrike, vode, ampak so imeli le črno kuhinjo. Ob večerih pa so si svetili s petrolejkami.

Da pa spomin na nekdanje čase ne bi zbledel in šel v pozabo, se je Silvo Žnidarič iz Kuršincev pri Mali Nedelji v Prlekiji odločil in ob stanovanjski hiši s slamo pokril del gospodarskega poslopja. Na svoji njivi je namreč posejal žito, ga skupaj z družino in ostalimi sorodniki ter znanci ročno požel. Ko se je snopje, ki je bilo povezano v ritovine posušilo se je Silvo v teh poznih jesenskih dneh lotil pokrivanje strehe s slamo. Delo mu je šlo kar dobro od rok, kajti Silvo je vajen in vešč takega opravila. Pri svojem delu je namreč uporabljal razne lesene pripomočke za pokrivanje strehe in slamnata streha je bila kmalu pokrita.

Tako je Silvo Žnidarič, ob pomoči svoje žene Bernarde in sina Denisa obnovil spomine na nekdanje čase, pokrivanje stanovanjskih in gospodarskih streh s slamo. Pri Žnidaričevih v Kuršincih so sicer več deset let ročno izdelovali zidano opeko, tudi za širšo okolico, katera je morala biti zložena v vrstah in pokrita s slamo. Silvo je tako s svojim znanjem obudil spomin na čase, ko je bila slama dragocena, ne samo za steljo in krmo živini, temveč tudi kot surovina – material za pokrivanje streh na hišah in drugih objektih. Silvo si za to delo zasluži vso pohvalo.

Spodaj so fotografije ob žetvi žita, pri kateri so sodelovali tudi gostje Turistične kmetije Vrbnjak in priprava slame za pokrivanje.

Foto: Branko Košti


Več v Zanimivosti