Javna stranišča v Ljutomeru iz leta v leto bolje ocenjena

Po zadnjih in predzadnjih mestih v prejšnji letih, je letos od 30. ocenjenih javnih stranišč, Občina Ljutomer končala na desetem mestu

Prlekija-on.net, petek, 20. november 2015 ob 18:24
Javna stranišča v Ljutomeru, foto: KVČB

Javna stranišča v Ljutomeru, foto: KVČB

V Društvu za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) so tudi letos izbirali Naj javno stranišče 2015. Letos je ta naslov osvojila Mestna občina Ljubljana. Občina Ljutomer, ki je leta 2011 in 2013 zasedla zadnje, leta 2012 predzadnje mesto, lani pa 13. mesto, se je letos odrezala še bolje, saj je od 30. ocenjenih javnih stranišč, končala na desetem mestu. Ljutomer je v prejšnjih letih imel sicer eno javno stranišče, sedaj ima dve.

Poslanstvo društva je izboljšati kvaliteto življenja bolnikov s KVČB. Delujejo od leta 2004 in so nacionalno društvo, ki vključuje tako odrasle osebe kot otroke in mladostnike s to boleznijo. Imajo status invalidske organizacije in organizacije v javnem interesu ter so član Evropskega združenja bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo (EFCCA). Do danes je v društvo vključenih že več kot 1100 članov, ki so organizirani v 11 sekcijah po vsej Sloveniji.

KVČB je bolezen sodobnega časa, ki lahko prizadene kogarkoli izmed nas v katerem koli življenjskem obdobju. Kot že samo ime »kronična vnetna črevesna bolezen« pove, imajo bolniki največkrat težave s prebavo. Potrebujejo namreč stalen in hiter dostop do sanitarij. Kako nujne so za bolnike, opazimo takrat, ko naletimo na oviro pri dostopu do sanitarnih prostorov v javnosti in na delovnih mestih.

19. november je svetovni dan stranišča, ki ga obeležujemo po vsem svetu. V ta namen je društvo letos že sedmo leto zapored pripravilo akcijo Naj javno stranišče.

Akcija je namenjena osveščanju javnosti o pomenu in urejenosti stranišč in kot informacija članom ter nečlanom društva, kje v obiskanih občinah, bencinskih črpalkah ob avtocestah in 10 zdravstvenih domovih v Sloveniji imajo možnost dostopa do stranišča, ki ga kot svojo temeljno potrebo nujno potrebujejo.

Javna stranišča si je komisija ogledovala v času od meseca januarja do meseca septembra 2015.

Kriteriji ocenjevanja javnih stranišč v občinah:
  • DOSTOPNOST: urnik, plačljivost/neplačljivost.
  • UREJENOST: higiena prostorov.
  • OZNAČENOST DOSTOPA: v stavbi, v turističnih mapah, na informacijskih točkah, na usmerjevalnih tablah.
  • ŠTEVILO SANITARIJ: primerno število sanitarij glede na velikost posamezne občine.
  • SANITARIJE ZA INVALIDE: na invalidskih vozičkih (dotrajanost in delovanje opreme, nizka straniščna školjka, ki je dostopna iz obeh strani, obojestranska držala ob straniščni školjki, ki se lahko dvignejo, odla-galna polica, umivalnik v višini 65-70 cm pod katerim je dovolj prostora za voziček, veliko ogledalo, dostop-no stikalo za luč ali luč na senzor, klicna naprava za klic v sili, vrata v stranišče široka 90 cm, ki se odpirajo navzven in prostor za obračanje vozička v premeru 150 cm in zaprt koš za higienske odpadke).
  • OPREMA: dotrajanost in delovanje opreme.
  • HIGIENSKI MATERIAL: zaloga straniščnega papirja, mila in brisač/električni sušilnik za roke.
Tudi letos pa so ocenjevali stranišča na bencinskih servisih ob avtocesti. Med temi je stranišče na postajališču Grabonoš v smeri Maribor zasedlo 9. mesto od 52 ocenjenih.

Celoten bilten lahko vidite tukaj, spodaj pa je razpredelnica uvrščenih občin.

Naj javno stranišče 2015


Več v Zanimivosti