Pogovor o pesniški zbirki in romanu

Štefan Titan avtor »Večnega postopača« in »Božje sodbe«

Filip Matko, sobota, 21. november 2015 ob 10:46
Pogovor o pesniški zbirki in romanu

Pogovor o pesniški zbirki in romanu

Zdravilec, bioenergetik in diagnostik Štefan Titan s Tišine je v sodelovanju z Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih pripravil predstavitev treh svojih novih knjig: pesniške zbirke »Večni postopač« in romana »Božja sodba« (prvi in drugi del). Pogovor z avtorjem pesniške zbirke in romana je vodil pesnik, pisatelj in urednik Robert Titan Felix.

Ob vsestranski aktivnosti na področju zdravilstva, bioenergetike in radiestezije se Štefan Titan srečuje z mnogimi ljudmi iz različnih delov našega sveta ter tako spozna mnogotere zgodbe. Iz njegovih spominov in zapiskov je tako doslej že izšlo pet knjig: leta 1996 knjižni prvenec »Energija, moč življenja«, leta 2000 »Bioenergija in drugačnostživljenja«, leta 2007 roman »Potovanje duše«, leta 2009 »Bioenergija inradiestezija v službi zdravja« ter lani prvi in letos drugi del najnovejšega romana.

To je roman »Božja sodba«, o kateri bi lahko rekli, da gre za neke vrste nadaljevanje romana »Potovanje duše« iz leta 2007. Avtor tokrat piše o duši z imenom Samo, ki se je znašla na sodišču v posmrtnem svetu. In to že veliko po tistem, ko bi se že zdavnaj morala pojaviti na drugem svetu. Kot zli duh se je namreč maščevala vsem, ki so ji v življenju naredili krivico. Roman spremlja Samovo pripoved o njegovem življenju in v sodelovanju s sodiščem posmrtnega sveta preučuje razmerje med krivicami, storjenimi njemu, ko tudi njegovo krivdo do drugih, s čimer postane zanimiva metafora našega življenja na svetu in med ljudmi. Prvi del romana je izšel lani, drugi (z zaključkom) pa na dan predstavitve.

Toda Štefan Titan ne piše le leposlovje, piše tudi pesmi. Ima za seboj že štiri pesniške zbirke: leta 2008 »In zdaj dani se v moji duši« (v sodelovanju z Bernardo Jureš), leta 2010 »Sprehod skozi Vrt spominov«, leta 2012 »Igraš se s svojimi ustnicami«, leta 2013 »Venera v mnogih očeh« in letos peta.

»Večni postopač« je že peta pesniška zbirka pesmi, ko avtor Štefan Titan v pretežni meri razvije predvsem tematiko mirovanja in preobražanja sveta, ki se izrazi v dveh oblikah. Na eni strani je to obujanje spomina na otroštvo in prehojeno pot, na drugi pa konkretizirane podobe življenja v poznih letih, pri katerih pride do izraza avtorjeva značilna humornost. Zanimiv delež zbirke pa so tudi pesmi o bolj skrivnostnih svetovih onstran realnosti, s katerimi se avtor veliko bolj neposredno ukvarja v drugi predstavljeni knjigi. Robert Titan Felix je kot urednik je v to zbirko izmed dvestotih pesmi izbral 93, a pesnik Štefan Titan pravi, da jih ima »na zalogi« še najmanj 150, kar bo prišlo v poštev za novo pesniško zbirko.

Predstavitev pesniške zbirke in romana je v petek, 20. novembra ob 17.30, s svojim nastopom popestrila glasbena skupina »Cvetje v jeseni«, ki so zapeli tudi pesmi, katerih besedila je prav zanje spisal Štefan Titan. Ob številnih čestitkah vseh prisotnih na predstavitvi sta mu cvetje izročili vnukinji Nika in Zoja Vita.


Več v Kultura in izobraževanje