Kajeri so zavrteli čas nazaj

V Bučečovcih že 14. prireditev Drogi sosid dober den

Branko Košti, ponedeljek, 23. november 2015 ob 19:38
Drogi sosid dober den

Drogi sosid dober den

V nedeljo, 22. novembra, se je v Vaško-gasilskem domu v Bučečovcih že štirinajsto leto zapored, odvila prireditev "Drogi sosid dober den". Kulturno-etnološko prireditev vsa leta organizira Kulturno društvo Kajer, njen namen pa je, poleg druženja vaščanov in krajanov sosednjih vasi, predstavitev največjih projektov društva v iztekajočem letu.

KD Kajer, katero je gibalo kulturnega in družabnega dogajanja v kraju, je v zadnjih letih v širšem slovenskem prostoru prepoznavno po folklorni skupini, katera se pod vodstvom Saše Ropoša uvršča med najkvalitetnejše amaterske folklorne skupine v državi. Njihovo kvaliteto prepoznavajo najeminentnejši strokovnjaki na tem področju in jim pri njihovem delu nudijo strokovno pomoč.

Že vrsto let aktivno sodelujejo s starosto in enim najboljših poznavalcev plesnega ljudskega izročila v Sloveniji, prof. Mirkom Ramovšem, kateri je pred kratkim dopolnil 80 let. Na njegovo pobudo so v letu 2015 naštudirali poseben splet ljudskih plesov, kakršne naj bi na Murskem polju plesali v začetku 19. stoletja in časovno sovpadajo z obdobjem, iz katerega bučečovski folklorniki nosijo tudi kostume. Splet nosi naslov "Žjecvenski venec" in je poseben tudi po glasbeni spremljavi, katero je posebej za to priložnost napisal Tomaž Rauh, med spremljevalnimi instrumenti pa ni harmonike.

Letošnjo prireditev so si organizatorji zamislili kot neke veste sprehod skozi čas, pregled ljudskega plesa od današnjega časa, pa nazaj vse do začetka 19. stoletja. Po uvodnem, tradicionalno humorističnem nastopu zvestega gosta vsakoletne prireditve Marka Kočarja, so plesalci FS Kajer prikazali, kako polke in valčke mladina pleše danes, sem in tja in vsak malo po svoje. Za njimi so zaplesali plesalci FS iz Svetega Jurija ob Ščavnici in FS Leščeček iz Veržeja, ki so zaplesali plese iz začetka 20. stoletja in med obema vojnama. Plesni nastop so zaključili domačini s spletom "Žjecvenski venec", ki predstavlja plese, kakršne so plesali v prvi polovici 19. stoletja.

Novo lastnico oz. skrbnico za eno leto je dobil tudi maskota Kajerov, mali "Kajer" iz blaga, ki vsako leto med prireditvama prebiva v drugem kraju. Potem, ko ga je ozaljšanega vrnila skrbnica iz Križevec, bo čas do naslednje prireditve preživel v Stari Novi vasi.

Prireditev sta si ogledala tudi prof. Mirko Ramovš in Tomaž Rauh, prizadevanja bučečovskih kulturnih ustvarjalcev pa je pohvalil tudi župan Občine Križevci mag. Branko Belec.


Več v Kultura in izobraževanje