Rdeči križ Slovenije v svoje vrste vabi nove prostovoljce za pomoč prebežnikom

RKS poleg nudenja prve pomoči in združevanja družinskih vezi skupaj z drugimi humanitarnimi organizacijami v vseh sprejemnih in nastanitvenih centrih pomaga s hrano, odejami, oblačili, higienskimi pripomočki in psihosocialno pomočjo.

Prlekija-on.net, sreda, 25. november 2015 ob 12:49
Prostovoljci Rdečega križa

Prostovoljci Rdečega križa

Več kot devetsto prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije (RKS) od 16. oktobra dalje dnevno lajša trpljenje ljudi, ki prihajajo v Slovenijo, utrujeni in oslabljeni od dolge poti. Doslej so prostovoljke in prostovoljci RKS, skupaj z zaposlenimi iz območnih združenj in Zveze združenj RKS, pomagali že več kot dvesto tisočim ljudem v vseh sprejemnih in nastanitvenih centrih po Sloveniji.

RKS poleg nudenja prve pomoči in združevanja družinskih vezi skupaj z drugimi humanitarnimi organizacijami v vseh sprejemnih in nastanitvenih centrih pomaga s hrano, odejami, oblačili, higienskimi pripomočki in psihosocialno pomočjo.

"Prostovoljci so duh in vir moči, ki vodi RK pri izpolnjevanju poslanstva tekom skoraj sto petdeset let delovanja na slovenskih tleh. Skupno poslanstvo vseh sestavnih delov Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca je lajšanje trpljenja ljudi, ki se spreminja v ustvarjanje upanja ter občutka varnosti, da v času stiske nismo sami. V RKS se zavedamo, da naša moč in zmožnost izvajanja našega poslanstva izvirata prav iz prostovoljstva, ki predstavlja tudi eno izmed sedmih temeljnih ter univerzalnih načel."

Množičen prihod ljudi, ki bežijo z območij, kjer divja vojna, je velik humanitaren izziv tudi za RKS, ki na osnovi sedmih temeljnih načel Rdečega križa in Rdečega polmeseca, kot prvi pomočnik javnim oblastem, podpira spoštovanje temeljnih pravic, zagotavljanje zaščite in pomoči vsem, ki v Sloveniji potrebujejo humanitarno pomoč. Zato RKS v svoje prostovoljske vrste vabi vse, ki želijo pomagati v izvajanju humanitarne pomoči prebežnikom v sprejemnih in nastanitvenih centrih po Sloveniji.

Zainteresirani se lahko vsak delavnik v času uradnih ur prijavijo v enem od 56 območnih združenj RKS, ki izvajajo usposabljanja in se dogovorijo, kako pomagati izvajati humanitarno pomoč prebežnikom. Kadarkoli pa se lahko prijavite tudi na spletni strani.

Na spletnih straneh RKS-območnih združenj so objavljeni kontaktni podatki in uradne ure. Območna združenja RKS so: Ajdovščina, Brežice, Celje, Cerknica, Črnomelj, Domžale, Dravograd, Gornja Radgona, Grosuplje, Hrastnik, Idrija, Ilirska Bistrica, Izola, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Koper, Kranj, Krško, Laško, Lenart, Lendava, Litija, Ljubljana, Ljutomer, Logatec, Maribor, Metlika, Mozirje, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ormož, Piran, Postojna, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radovljica, Ravne, Ribnica, Sevnica, Sežana, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šentjur pri Celju, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah, Tolmin, Trbovlje, Trebnje, Tržič, Velenje, Vrhnika, Zagorje pri Savi in Žalec.


Več v Slovenija