Slovesna prireditev v počastitev 120-letnice rojstva skladatelja in pedagoga Slavka Osterca

Veržejci so se s kulturno prireditvijo spomnili na svojega rojaka, skladatelja in glasbenega pedagoga Slavka Osterca

Jože Žerdin, petek, 27. november 2015 ob 21:57
Počastitev 120-letnice rojstva Slavka Osterca

Počastitev 120-letnice rojstva Slavka Osterca

Občina Veržej in Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer sta v četrtek, 26. novembra, v Domu kulture v Veržeju pripravili slovesno prireditev na kateri so se spomnili na rojaka in skladatelja Slavka Osterca ob njegovi 120-letnici rojstva. Sicer pa so v občini Veržej na skladatelja Slavka Osterca še kako ponosni, kajti prav njegove številne skladbe, katere je napisal so sloves ponesle po Sloveniji in v tujini.

V Domu kulture v Veržeju je postavljena njemu v čast spominska soba, po njem se imenuje kar nekaj društev in zborov. Občina pa vsako leto pripravlja kulturne Osterčeve večere, kjer igrajo skladbe vrhunsko priznani glasbeni ustvarjalci.

Dogodka ob 120-letnici rojstva se je udeležilo veliko število obiskovalcev. Slavnostna govornica je bila dr. Darja Koter, redna profesorica in predstojnica Katedre za zgodovino glasbe na Akademiji za glasbo v  Ljubljani, ki je spregovorila o pomembnih mejnikih skladatelja in glasbenega pedagoga, ki je v slovenskem in mednarodnem glasbenem prostoru pustil poseben pečat. Slavko Osterc je prepoznan skladatelj velikega kova, saj je v svojem kratkem življenju zaznamoval veliko generacij mladih skladateljev. Izpopolnjeval se je v tujini. Ves čas svojega življenja je komponiral skladbe v različnih izvedbah. Njegov opus obsega 170 del, od tega so napisani samospevi, orkestralna dela, komorna dela, glasbeno scenska dela ter dela za zbore. Največ glasbenih del je Slavko Osterc napisal v zadnjih desetih letih svojega življenja. Med pomembnejšimi njegovimi deli je skladba z naslovom Religioso, Suita za godalni orkester.

Na dobro obiskani kulturni prireditvi, so na veržejskem odru nastopili številni glasbeniki; Godalni orkester Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, mladinski pevski zbor Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, dekliška skupina Komornega zbora Orfej, Ansambel Slavka Osterca, na klavir pa je bilo zaigranih kar nekaj umetniških skladateljevih skladb, ki so bile primerne prav za ta kulturni dogodek. Prav gotovo so se vsi, ki so se udeležili kulturne prireditve naužili skladb Slavka Osterca in tako spoznali pomen in delo skladatelja in pedagoga, pri čemer njegova dela danes odmevajo in niso pozabljena, pa čeprav je minilo že mnogo desetletij od njegove smrti.


Več v Kultura in izobraževanje