Literarni popoldan v spomin blaženega Antona Martina Slomška

Kulturno umetniško društvo Bubla na obisku v DOSOR-ju

Filip Matko, petek, 27. november 2015 ob 22:26
Literarni popoldan v DOSOR-ju, foto: Amalija Prelog

Literarni popoldan v DOSOR-ju, foto: Amalija Prelog

V Unišah pri Ponikvi je bil 26. novembra 1800 rojen Anton Slomšek, ki je 24. septembra 1862 umrl v Mariboru kot tamkajšnji lavantinski škof Anton Martin Slomšek. Ob 215-letnici njegovega rojstva je bil dan pred tem, 25. novembra popoldne, v organizaciji Kulturno umetniškega društva Bubla Radenci izveden literarni popoldan v predprostoru domske knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci.

Slovenskega rimokatoliškega duhovnika, škofa, pisatelja, pesnika, pedagoga in svetnika so se spomnili ob njegovem zapisu: »Prava verabodi vam luč, materin jezik pa ključ do zveličavne omike narodove !« Ko je Anton Martin Slomšek postal lavantinski škof pri Sv. Andražu je uspel leta 1859 sedež škofije preseliti v Maribor in tako je tedaj združil skoraj vse štajerske Slovence v krajih med Muro in Dravo. Njegov sodobnik, slovenski pesnik dr. France Prešeren (oba sta bila rojena leta 1800) mu je namenil kratko pesem (Zbadljivi napisi): Ker stara para zlomek / devištva preveč je vzel, / je mlajši njega zlomšek / prodajat ga začel. Papež Janez Pavel II. je Antona Martina Slomška z beatifikacijo 19. septembra 1999 razglasil za blaženega.

Uvodne besede vsem zbranim je namenila organizatorka literarnega popoldneva, predsednica KUD Bubla Marija Marič, zapela je pevska skupina Večnice, ki deluje pri istoimenskem društvu, v kulturnem delu programa pa so z branjem literarnih del Antona Martina Slomška sodelovale Anka Majc, Ivanka Tompa in Vera Slavič. Brale so zapise iz Zbornika z nabožno, življenjepisno, poljudnoznanstveno in glasbeno vsebino »Drobtinice« ter recitirale nekatere njegove pesmi. O tem, kako je ta naš znameniti Slovenec popisal strani svojega življenja, je s svojimi bogatimi vložki popestril »domski župnik« Mirko Rakovnik. Vso dogajanje pa je povezovala voditeljica literarnega krožka v DOSOR-ju, Bea Baboš Logar.


Več v Kultura in izobraževanje