Že tretji zbornik »Pobiralci rose« v Lendavi

Četrtkovo zanimivo srečanje večnacionalnih ustvarjalcev

Filip Matko, ponedeljek, 30. november 2015 ob 18:33
Čestitke Radetu Bakračeviću iz Radenec, foto: Zdravko Majstorović

Čestitke Radetu Bakračeviću iz Radenec, foto: Zdravko Majstorović

»V tišini prekmurske ravnice, v bližini meje med Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo, je v večnacionalnem mestu Lendava začela peščica ljudi, na čelu z Danijelo Hozjan organizirati literarne večere, na katerih so sodelovali znani in manj znani književniki. V Prekmurje so prihajali sodobni pesniki in pisatelji iz različnih držav, ki ustvarjajo v jezikih svojih narodov. Povezovala jih je Danijela z enim samim ciljem: zbliževati in povezovati narode s tega dela Evrope preko pisane besede. Leta že prihajajo v Lendavo književniki na Danijelino povabilo in sklepajo tu prijateljstva, ki se bodo prenašal tudi izven meja Slovenije in tegamajhnega mesteca na severovzhodu naše države...« je zapisano v literarnem Zborniku »Pobiralci rose« ( madž. Harmattfogok), ki ga je letos izdala Zveza kulturnih društev Lendava.

V imenovanem zborniku so prispevki velikega števila ustvarjalcev, ki pišejo v slovenskem, hrvaškem, srbskem in madžarskem jeziku. Da se prispevki sodelujočih na srečanjih literarnih ustvarjalcev ne bi pozabili, so se organizatorji lotili tiskanja zbornika, v njem pa so objavljena avtorska dela sodelujočih pesnikov in literatov. Letos je torej izšla že tretja številka tega zbornika.

Predsednica Zveze kulturnih društev Lendava je Danijela Hozjan, poimenovana v uvodniku zbornika, ki je literarne ustvarjalce znova povabila v Lendavo v četrtek, 26. novembra popoldne. Kajti zbornik je prežet z različnimi zgodbami, doživetji, razmišljanji, sanjami, željami in tudi negodovanji nad vsakdanjim življenjem.

Udeleženec tokratnega srečanja iz Srbije Radovan Vlahović, ki je direktor Banatskega kulturnega centra, je ob tej priložnosti povabil Danijelo Hozjan in Zlatko Frajzman Pupo iz Lendave ter Radeta Bakračevića iz Radenec na podobno srečanje literarnih ustvarjalcev v Novo Miloševo (madž. Beodra) v Občini Novi Bečej, ki je del Srednje-banatskega upravnega okraja.


Več v Kultura in izobraževanje