Pobudo slovenskih čebelarjev podpirata tudi Mladinski center Prlekije in Mladinski svet Ljutomer

Podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, Janez Vencelj je podal obširno predstavitev pobude slovenskih čebelarjev

Prlekija-on.net, torek, 1. december 2015 ob 09:17
Predavanje o čebelarstvu

Predavanje o čebelarstvu

V petek je v prostorih sedeža Mladinskega centra Prlekije in Mladinskega sveta Ljutomer na Spodnjem Kamenščaku potekal strokovni seminar o čebelarjenju, ki se sicer prireja vsako leto. Ob tej priložnosti je predan čebelar in tudi sicer vsestransko družbeno aktiven državljan ter podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, »dolenjski Prlek« Janez Vencelj podal obširno predstavitev pobude slovenskih čebelarjev.

S pobudo so naleteli že na veliko podporo ne samo doma temveč tudi v tujini in tako dejansko povezujejo svet ter se v pozitivu spominjajo neprecenljivega bogastva, ki ga dajejo čebele. Slovenski čebelarji so namreč sprožili pobudo, da se 20. maj proglasi za svetovni dan čebel. Datuma niso izbrali slučajno, pač pa se je tega dne rodila legenda slovenskega in svetovnega čebelarstva Anton Janša. O pobudi je predsednik slovenske vlade že seznanil Organizacijo združenih narodov, ki bi jo naj v končni fazi v letu 2017 tudi uradno potrdila. Pobudo je med drugimi vplivnimi ljudmi po svetu že podprl tudi papež Frančišek.

Na posvetu so zbrani soglasno podprli pobudo, saj si čebele to tudi zaslužijo (!), v imenu obeh organizacij sta pismeno pobudo podprla predsednica MSL Nina Stegmüller, mag. psih. in Rudi Stegmüller, vodja MCP. Sedaj poteka intenzivna promocija čebelarstva in same pobude. Tako bo promocijski kombi ČZS, kjer bosta prisotna tudi predsednik zveze Boštjan Noč in podpredsednik Janez Vencelj, 11. decembra obiskal naše kraje. V času od 8.-8.45 ure se bo mudil v Turnišču, ob 9.15-10. ure v Ormožu, ob 10.15 do 11. ure v Središču ob Dravi, ob 11.30 do 12.15 v Razkrižju, ob 12.30 do 13.15 v Črenšovcih, ob 13.30 do 14.15 v Beltincih, od 14.30 do 15.15 v Veržeju, ob 15.30 do 16.15 v Križevcih pri Ljutomeru in od 16.30 do 17.15 na Glavnem trgu v Ljutomeru. Obiski bodo organizirani v sodelovanju s čebelarskimi društvi posameznih krajev. Prebivalci so vabljeni, da se udeležijo tovrstnega srečanja.



Marko Šalamon
TV prispevek (april 2014): Anton Gregorinčič


Več v Kultura in izobraževanje