Zakaj uničujemo zelena pljuča narave ?

Odstranili veliko drevo v bližini Dijaškega doma Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci

Filip Matko, sobota, 19. december 2015 ob 11:48
Štor ne kaže bolezni ali votlosti drevesa

Štor ne kaže bolezni ali votlosti drevesa

Na spletnih straneh »Prlekije« smo pred nedavnim pohvalili ureditev prehoda čez železniške tire pri avtobusni postaji v Radencih. Tokrat pa je, žal, treba izreči grajo: samo petdeset korakov vstran od omenjenega prehoda so nekaj dni pozneje odstranili veliko drevo v bližini Dijaškega doma Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Tako si dodatno sami »žagamo vejo« v tem svetu, ker uničujemo zelena pljuča narave.

Ob podiranju drevesa sem vprašal, če nekdo potrebuje drva za zimo, da so se lotili podrtja tega drevesa. A so mi tedaj odgovorili, da les tega drevesa sploh ni primeren za kurjavo, pač pa je treba drevo podreti zaradi varnosti. Če dandanes kdo pogleda drevesni štor, ki je ostal po podrtju drevesa, se lahko prepriča, da drevo ni bilo bolno in tudi ne votlo in tako ni predstavljalo nobene nevarnosti, da se podre. Če pa je res nagnjeno deblo nekomu predstavljajo nevarnost podrtja, se bi to vsekakor dalo rešiti na drugačen način: z jekleno zanko v povezavi s sosednjim deblom !

Tako nam je samo lahko žal, da po katastrofalnem podrtju dreves v radenskem parku zaradi ujm leta 2008 in 2009, tudi v drugih delih kraja uničujemo zelena pljuča narave. Ob tem bi bilo zanimivo vedeti, koliko dreves je osebno posadil tisti, ki je dal ukaz, da se omenjeno drevo odstrani ?


Več v Narava