Občinstvo tudi letos nagradilo graditelje od Male Nedelje

24. izvedba Gradov Kralja Matjaža v Podpeci

Branko Košti, ponedeljek, 1. februar 2016 ob 15:55
Gradovi kralja Matjaža 2016, foto: Mirko Zemljič

Gradovi kralja Matjaža 2016, foto: Mirko Zemljič

V soboto, 30. januarja, se je na pobočju mogočne Pece nad Črno na Koroškem, odvilo že 24. tekmovanje v gradnji skulptur iz snega, poznano pod imenom Gradovi kralja Matjaža. Kljub pomanjkanju naravnega snega, so graditelji, katerih je bilo približno polovico manj kot ponavadi, k čemur je v veliki meri pripomoglo pravo pomladno vreme, imeli za svoje umetniško izražanje na voljo dovolj umetnega snega.

Na planoti Mitnek so se proti poldnevu že nakazovali obrisi skulptur, kakršne so si na papirju skicirali vodje ali za to zadolženi člani ekip, do popoldneva pa je bilo mogoče videti blizu petdeset večjih ali manjših domiselnih belih umetnin, od klasične tematike gradov in likov Kralja Matjaža, pa do bolj aktualnih. Na pobočje Pece so preselili planiške skakalnice, TEŠ 6, Aljažev stolp, tudi sneženi WC je bil na razpolago ....

Nekatere ekipe so na tekmovanju gradile prvič, nekatere večkrat, kar nekaj pa je ekip, brez katerih si skoraj ni mogoče predstavljati uspešne izvedbe prireditve, saj so s svojimi umetninami navduševali vrsto let, tako strokovno komisijo pod vodstvom samega Kralja Matjaža, kot številno občinstvo, ki si v popoldanskem času v velikem številu ogleda stvaritve. Med najbolj prepoznavnimi, ne samo zaradi različnih upodobitev legendarnega kralja, ampak tudi zaradi odličnega vzdušja, za katerega poskrbijo vsako leto, so člani TD Mala Nedelja - Radoslavci - člani sekcije Pohodniki. Izpod Pece se že vrsto let vračajo z odličnimi uvrstitvami, kot najboljše so jih večkrat ocenili komisija in občinstvo. Tudi letos se domov niso vrnili praznih rok, saj so njihovo skulpturo Kralja Matjaža z velikim obzidjem, za najlepšo izglasovali obiskovalci.

Kralj Matjaž in Alenčica, katero si vsako leto izbere kar med obiskovalkami, sta prvo mesto strokovne komisije podelila ekipi Plenilec, pred ekipo Fotovizije in ekipo Čagona.com.


Več v Zanimivosti