Bogastvo domačega kulturnega ustvarjanja

Na Tišini vsestransko proslavili letošnji kulturni praznik

Filip Matko, ponedeljek, 8. februar 2016 ob 09:00
Kulturni praznik na Tišini

Kulturni praznik na Tišini

Na odru kulturne dvorane na Tišini so se v petek, 5. februarja zvečer, zvrstile številne kulturne skupine, pa tudi posamezniki, ki delujejo na področju kulture v tej obmurski prekmurski občini ter pred številnim občinstvom opomnili, da je domače kulturno ustvarjanje pravo nadaljevanje narodovega zavedanja, kar je dr. France Prešeren s svojim pesnikovanjem Slovenkam in Slovencem »dovolil vstop« v sam svetovni kulturni vrh.

Po uvodno odpeti himni (Prešernovi »Zdravljici«) je Mladinski pevski zbor »Mavrica« Osnovne šole Tišina, pod vodstvom zborovodkinje Alenke Brulc Šiplič, zapel še pesem »Po jezeru bliz Triglava«, kjer je v neposredni bližini odraščal naš največji slovenski poet. Slavnostni nagovor je opravil župan Občine Tišina, Franc Horvat, sledil pa je nastop Otroškega pevskega zbora »Plavček«, zopet pod vodstvom Alenke Brulc Šiplič. Recitacijo Prešernovega »Povodnega moža« sta predstavili osnovnošolki, osnovnošolci pa sestavljajo tudi glasbeno skupino »Vinska kapljica«, ki v četvero že kar lep čas igrajo narodno zabavne melodije. Tožbo cigana (Roma !) je v verzih spisal domačin Štefan Titan in ker kar precej Romov živi tudi v tej prekmurski občini, so romske plese predstavile plesalke Romskih društev »Čaplja« in »Amari bas« (Naša sreča), ki delujeta v naseljih Vanča vas in Borejci. Pesmi je pisal tudi domačin Jože Bagoroš Pepi in njegovo zadnjo pesem »Sreča« je prebrala Ema Vezjak. Že tretje leto na pevsko glasbenem področju aktivno deluje pevsko glasbena skupina »Mörski godci«, ki je zaigrala in zapela dve domači ljudski zabavljici, a pesnik samouk Zvonko Mesarič se je vsem predstavil s pesmijo »Zelenaravnica«. Številne nastope po Sloveniji, kot tudi v tujini (Španija, Makedonija, Litva, Nemčija, Švica...), ima za seboj najstarejša pevska skupina Občine Tišina - »Prekmurci«. Kvintet, ki ga po strokovni plati vodi Alojz Švec, je zapel Prešernovo »Luna sije« ter »Bolna roža«. S slikanjem in pisanjem se po upokojitvi ukvarja dr. Alojz Števanec in iz svojega opusa kratkih pripovedi je tokrat prebral hudomušno zgodbico »Doktor nima osnovne šole«. Za njim je dve pesmi za dušo vsem zapela glasbeno pevska skupina »Cvetje v jeseni«. Bili sta prebrani tudi dve pesmi dr. Vaneka Šiftarja, ki je ustvaril »Vrt spominov in tovarištva« na Petanjcih (»Bele narcise« in »Mati težko čaka«). Nekoč dekliška pevska skupina »Iskrice« je sedaj izredno uveljavljena ženska vokalna skupina, ki jo vodi Doroteja Omar. Zapele so »Vse tičice lepopojo« in »Komi de ravnica bejla«. Z nazivom »Slovenski vitez poezije« se lahko pohvali bioenergetik, radiestezist in diagnostik Štefan Titan iz Tropovec, ki piše pesmi in romane, pa tudi slika. Sam je tokrat prebral svojo najnovejšo protestno pesem »Izbil bom klin«. Med prvimi v Občini Tišina se je z narodno zabavno glasbo pričela ukvarjati skupina »Vinski bratje«, ki je s svojimi nastopom zaključila tokratni večer bogastva domače kulturne ustvarjalnosti v tej prekmurski občini.

Povezovalka programa, Ema Hanc, je ob zaključku povabila vse k aplavzu za častnega občana Frančka Gomboca, ki je zbral in spisal knjigo »Gasilstvo v Pomurju od 1873 do 2003« ter še za občana Petra Pertocija, ki je spisal dva učbenika za gostinske delavce (»Strežba z organizacijo dela« in »Poznavanje pijač«). Sledilo je še povabilo k pogostitvi, ki jo je pripravila Občina Tišina ter zahvala Komisiji za kulturno dejavnost pri Društvu upokojencev Tišina, ki je bila organizator proslave ob pomoči Osnovne šole Tišina in občine.


Več v Kultura in izobraževanje