Nesrečne ljubezni našega največjega poeta

Vida Šafer nagrajenka za kulturo Občine Rogašovci

Filip Matko, ponedeljek, 8. februar 2016 ob 09:21
Nagrajenka Vida Šafer in župan Edvard Mihalič

Nagrajenka Vida Šafer in župan Edvard Mihalič

Nesrečne ljubezni našega največjega poeta, dr. Franceta Prešerna, so bile »rdeča nit« osrednje kulturne prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku v Občini Rogašovci na Goričkem v Prekmurju. Na odru pred prepolno kulturno dvorano v nedeljo, 7. februarja popoldne, so pod mentorstvom Mateje Klement, Lilijane Hajdinjak Zelko in Nina Gumilarja učenke in učenci Osnovne šole Sveti Jurij izvedli »Prešernov performans«, kajti v besedi, sliki in igranih prizorih so opomnili na dekleta in žene, ki so Ribičevemu Francetu iz Vrbe »potisnile« pero v roko, da je v verzih na papir izlival svoje največje mojstrovine - take, ki so mu blažile ali povzročale srčne rane.

Po odpeti himni - Prešernovi Zdravljici - mladinskega pevskega zbora OŠ Sveti Jurij pod vodstvom Mateje Klement je uvodni nagovor opravil učitelj Nino Gumilar, zatem pa so učenke in učenci predstavili Prešernove pesmi o dekletih in ženah: Ženska zvestoba (posvečena neznani Dunajčanki), Judovsko dekle, zavrnitev neke gospodične v Gradcu (Mariji Johani Khlun), Povodni mož (Dolenčevi Zaliki), Pod oknom (Jerici Podboj), Nezakonska mati (Ani Jelovškovi) in Magistrale Sonetnega venca (Primičevi Juliji).

V osrednjem delu kulturne prireditve je župan Občine Rogašovci, Edvard Mihalič, izročil letošnjo občinsko nagrado za področje kulture učiteljici Vidi Šafer iz Kuzme, ki že 28 let poučuje na Osnovni šoli Sveti Jurij (prej Osnovna šola Otona Župančiča Rogašovci), kjer je tudi vsa leta mentorica folklorne dejavnosti.

Za zaključni, hudomušni del, z veliko mero smeha, letošnje kulturne prireditve v Občini Rogašovci, pa je poskrbela znana slovenska igralka in komedijantka Lucija Čirović - Fata.


Več v Kultura in izobraževanje