Predstavljeni ukrepi kmetijsko okoljsko podnebnih plačil

Izobraževalni program za ukrep kmetijsko okoljsko podnebnih plačil

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. februar 2016 ob 10:07
Izobraževalni program za ukrep kmetijsko okoljsko podnebnih plačil

Izobraževalni program za ukrep kmetijsko okoljsko podnebnih plačil

V Križevcih pri Ljutomeru je bil nedavno izveden izobraževalni program za ukrep kmetijsko okoljsko podnebnih plačil. V omenjenem predhodnem usposabljanju so kmetijski strokovnjaki zainteresiranim slušateljem nazorno predstavili: Varovanje voda in ukrepi KOPOP, Odvzem vzorcev tal za analizo, Ohranjanje narave v povezavi z ukrepom KOPOP, Prispevek ukrepa KOPOP k blaženju in prilagajanju podnebnih sprememb in Predstavitev ukrepa KOPOP.

Skupno je predavanje trajalo šest ur, izvedli pa so ga strokovnjaki iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota in lokalne kmetijske svetovalne službe: Marjana Sovič (ki je tudi v svoji znani lepi maniri poskrbela še za okrepčitev), Breda Vičar, Sašo Sever in Ernest Novak. Vsi udeleženci so prejeli posebna potrdila o udeležbi na omenjenem predhodnem usposabljanju za ukrep kmetijsko-okoljska-podnebna plačila iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 (ukrep KOPOP), ki je vstopni pogoj – pogoj upravičenosti za vključitev v ta ukrep. Po pojasnilu vodja oddelka za kmetijsko svetovanje dr. Stanka Kapuna je potrebno omenjeno potrdilo skrbno shraniti, saj se mora vsa dokumentacija hraniti ves čas trajanja obveznosti in nato še 4 leta od dneva zadnje pridobitve plačil. Kot izpolnitev obveznosti se upošteva, če so usposabljanje opravile: - fizične osebe, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo in so vpisane v register kmetijskih gospodarstev kot nosilci kmetijskih gospodarstev, namestniki nosilcev kmetijskih gospodarstev ali člani kmetije oziroma zaposleni pri pravnih osebah ali fizičnih osebah, ki so registrirane za kmetijsko dejavnost. Na osnovi omenjenega opravljenega predhodnega usposabljanja se bodo lahko udeleženci vključili v ukrep KOPOP v letu 2016. Poleg tega usposabljanja bodo pa morali še izpolnjevati naslednje vstopne pogoje: - imeti najmanj 1 ha kmetijskih površin, biti vpisani v register kmetijskih gospodarstev, imeti izdelan program aktivnega kmetijskega gospodarstva, ki je elektronski dokument, pripravljen kot rezultat svetovalne storitve. Ob vnosu programa aktivnosti bodo morali izpolniti tudi podatke o analizah tal in gnojilni načrt za tiste GERK-e, na katerih bodo pri izvajanju ukrepa KOPOP gnojili z mineralnimi gnojili, zato je potrebno le te pripraviti in izdelati pred izpolnjevanjem programa aktivnosti.

Po besedah udeleženca Franca Novaka iz Šalinec, ki se osebno ukvarja s kmetijstvom in je tudi angažiran pri eko kmetijskem projektu Mladinskega centra Prlekije, so tovrstna izobraževanja zelo dobrodošla in zelo skrbno pripravljena ter izvedena. Predavatelji imajo zelo bogate in dolgoletne izkušnje na svojem področju angažiranja v kmetijstvu ter tudi pridobljena visoka strokovna znanja, ki jih zelo uspešno nadgrajujejo s praktičnim angažiranjem v predmetnih zadevah ter jih tako na zanimiv pristop prenašajo na slušatelje. Torej se kmetijskim proizvajalcem obetajo ponovna sofinanciranja dejavnosti, ki jih nikakor ne bi kazalo izpustiti iz rok.

Rudi Stegmüller


Več v Kultura in izobraževanje