Praznovanje kulturnega praznika pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Priznanje ZKD je prejel Boris Kovačič iz Stare Gore

Branko Košti, ponedeljek, 8. februar 2016 ob 10:24
Kulturni praznik pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Kulturni praznik pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Osrednja občinska slovesnost v počastitev slovenskega kulturnega praznika, je pri Sv. Juriju ob Ščavnici potekala v Kocbekovi dvorani KUS v petek, 5. februarja. Med obiskovalci in številnimi gosti sta bila tudi poslanec DZ Republike Slovenije Franc Jurša, slavnosti govornik in likovni umetnik Lojze Veberič.

Povezovalka programa, mag. Polonca Fiala Novak, je k nagovoru ob prazniku najprej povabila župana Miroslava Petroviča, ki je kulturni praznik opredelil kot praznik vseh Slovencev, ob katerem počastimo tudi spomin na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, katerega del pesmi Zdravljica je tudi državna himna. Proslavo so s kulturnim programom popestrili učenci Osnovne šole Sv. Jurij ob Ščavnici in učenke Glasbene šole Gornja Radgona.

Slavnostni govornik, poslanec v DZ RS Franc Jurša, je med drugim dejal: »Izredna čast in zadovoljstvo mi je, da vas ob tem slovesnem dnevu, ko praznujemo kulturni dan, lahko nagovorim v tem prelepem in razmeroma novem Kulturnem in upravnem središču, kar priča o tem, da se v vaši občini resnično zavedate pravega pomena kulture in ohranjanja slovenstva. Morda lahko praznovanje pesnikovega rojstva pripišemo pregovorni melanholiji Slovencev, dejstvo pa je, da edini na svetu kulturni praznik praznujemo kot dela prost dan. To pomeni, da kulturo prepoznavamo ne samo kot del narodne identitete, temveč kot del naše državnosti. Zavedamo se, kako pomembna je kultura za obstoj slovenskega naroda in jezika, kar se v naših krajih, na stičišču treh jezikovnih skupin in štirih kultur, še bolj občuti. Zato me še toliko bolj veseli, da smo pred kratkim v Državnem zboru sprejeli novelo Zakona o medijih, kjer smo še dodatno zaščitili slovenski jezik, saj smo spremenili čas, ko morajo radijske postaje predvajati predvideno kvoto slovenske glasbe. Po novem bomo več slovenske glasbe, poslušali tudi v dnevnem času, ne zgolj v nočnem, kot je bilo v praksi do sedaj. Živimo v času globalizacije in odprtih meja, zato si moramo kot majhen narod še posebej prizadevati za ohranjanje kulturne identitete in kulturne dediščine, za katero v vaši občini tako zgledno skrbite. Prav je, da se na današnji dan spomnimo  tudi velikih Slovencev, ki prihajajo iz Sv. Jurija ob Ščavnici, malega kraja z ljudmi z veliko začetnico. Naj začnem pri Edvardu Kocbeku, saj smo se zbrali v dvorani, ki ponosno nosi njegovo ime. Edvard Kocbek je bil edinstven in neponovljiv, Slovenec od nog do glave, pošten in zaveden, a vedno po malem svojeglav. Pisatelj, pesnik prevajalec, politik, partizan,  ne nujno v tem vrstnem redu, pa vendarle nekdo, ki je zapustil neizmeren pečat v slovenski zgodovini«, je povedal in zaključil z besedami: »Kultura je tista, ki nas je ohranila in kultura je tista, ki nas bo ohranila! Živimó jo, naj ne bo mrtva črka na papirju

Zveza kulturnih društev Sv. Jurij ob Ščavnici ob kulturnem prazniku podeljuje priznanja zaslužnim amaterskim ustvarjalcem na kulturnem področju. Letos sta župan Miroslav Petrovič in predsednik ZKD Boštjan Petučnik priznanje podelila Borisu Kovačiču iz Stare Gore pri Sv. Juriju ob Ščavnici, dolgoletnemu kulturnemu delavcu. S svojimi dejanji je popestril številne kulturne prireditve v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, posebno v amaterskih gledaliških predstavah, kjer je deloval kot režiser in tudi igralec. Nepozaben je njegov lik Juričevega junaka Krjavlja. Vodil je tudi številne kulturne in druge prireditve.

Slovesnost se je zaključila v Poročni dvorani KUS z odkritjem razstave likovnih del slikarja, likovnika, rojaka iz Selišcev, pri Sv. Juriju ob Ščavnici, sedaj živečega v Murski soboti, Lojzeta Veberiča.


Več v Kultura in izobraževanje