Pobreški pokači ob pustu pokajo z biči

Prihodnje leto bodo obeležili deseto obletnico ustanovitve etnološke skupine Pobreški pokači

Jože Žerdin, ponedeljek, 8. februar 2016 ob 18:22
Pobreški pokači

Pobreški pokači

V času letošnjega pustovanja in kurentovanja na Ptuju in na Dravskem polju so nepogrešljiv člen v verigi pustovanja v občini Videm pri Ptuju prav Pobreški pokači, ki delujejo in ohranjajo to kulturno in etnološko tradicijo že dolgih devet let. Prihodnje leto bodo obeležili deseto obletnico ustanovitve etnološke skupine Pobreški pokači, kot organizirana skupina. V okviru etnološkega društva jih v času pusta deluje in hodi okrog pokat z biči 12 pokačev vseh starosti in sicer iz Vidma in Pobrežja.

Pokajo s pletenimi biči iz lanu, kar je običaj med svečnico in pustom, kajti pokači na Dravskem polju so prvi pustni liki, ki naznanjajo po polnoči začetek pustnega časa, da se je začel predpustni čas, tako je bilo tudi letos. Pokači namreč ves čas pusta spremljajo številne kurente, ki nastopajo po raznih krajih po Sloveniji in v tujini. Pokači z biči, kot so to Pobreški pokači so se za čas pustovanja oblekli v svečana oblačila in s seboj na pot vzeli spletene biče s katerimi so potem pokali.

Biče za pokanje so si možje spletli sami, saj so na leseni palici kar nekaj metrov dolgi. S pravilnim pristopom in vihranjem nastane čudoviti pok, ki se sliši daleč na okrog. Sicer pa kamor pridejo kurenti iz Ptuja in njegove okolice z njimi pridejo tudi pokači, kajti pokač namreč s pokom najavi prihod kurentov. Vodja skupine Pobreških pokačev je Srečko Bedrač, ki je povedal, da so imeli letos kar polne roke dela, kajti vsak ne more biti pokač, ampak se mora tega opravila najprej naučiti od starejših pokačev. Letos so se s svojim pokanjem predstavili in nastopili tudi na mednarodnem pustovanju in karnevalski povorki na Ptuju.


Več v Kultura in izobraževanje