»Lepo je res na deželi«

Srečanje slovenskih kmetov v Marijanišču v Veržeju

Jože Žerdin, sreda, 10. februar 2016 ob 08:49
Srečanje slovenskih kmetov v Veržeju

Srečanje slovenskih kmetov v Veržeju

Zavod Marianum Veržej je skupaj s kmetom Jožetom Romšakom iz Podjelše pri Kamniku, ki je povezal in družil ter po nekaj letnem zatišju ponovno organiziral družabni vikend, oziroma srečanje za slovenske kmete, ki je bil tokrat v Marjanišču v Veržeju. Letošnji moto srečanja je bil »Lepo je res na deželi«, kajti na ta način so se kmetje med seboj povezali in družili tako na strokovnem, kulturnem in duhovnem področju.

Srečanje kmetov iz Slovenije je potekalo od petka, 5. do nedelje, 7. februarja, ki so ga zaključili v nedeljo pred slovenskim kulturnim praznikom, ko so se vsi skupaj zbrali v domski kapeli v Marjanišču, kjer je sveto mašo za kmete daroval direktor Zavoda Marianum Veržej salezijanec Peter Pučnik, ki je v svojem nagovoru poudaril navezanost kmetov do zemlje, vere in molitve. V Veržeju se je zbralo okoli 30 kmetov iz Gorenjske, Ljubljane z okolico, prišli so tudi kmetje s predela Krasa. Med kmete je prišel dr. Stane Granda, ki jim je med drugim spregovoril in predstavil zgodovino slovenskega kmetijstva, pri čemer se je izogibal zgodovini politike v zadnjih 50 letih.

Med pogovorom je beseda nanesla tudi na področje nacionalizacije in denacionalizacije kmetijskih zemljišč na Slovenskem. Sicer pa so si kmetje ob tej priložnosti ogledali nekatere kulturne in naravne znamenitosti v Prlekiji in v Prekmurju. Na večeru v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum so med drugim spoznali skrivnost grozdja in vina ter okusili delo slovenskih prleških vinogradnikov. Na večeru so poskusili različne vrste prleških vin in domačo prleško kulinariko. Slovenske kmete je v Veržeju tudi obiskali poslanka v Državnem zboru Iva Dimic, ki je predsednica odbora za kmetijstvo v Državnem zboru. Kmetje so poslanki Ivi Dimic na srečanju predstavili žgoče probleme na področju kmetijske politike. Med kmete je prišel tudi pater Bogdan Knaus, ki se je na duhovnem področju posvetil s preprostim pogovorom s kmeti, ki so mu natresli svoje probleme in težave s katerimi se srečujejo pri vsakdanjem delu v hlevu pri živini, prodaji živine, kmetijskih pridelkov, v gozdu, na polju in na travnikih.

Na srečanju med slovenskimi kmeti v Veržeju so vsi skupaj prišli do spoznanja, da manjka povezanosti med slovenskimi kmeti, podeželjem in aktualno sedanjo Vlado Republike Slovenije, oziroma politiko slovenskih strank, ki vladajo v Sloveniji, ki bi morala bdeti nad življenjem slovenskega kmeta. Tukaj pa so imeli kmetje v mislih Kmetijsko gozdarsko zbornico, Slovenski zadružni sistem v celoti in vsi Zavodi, in ustanove, ki so plačane iz državnega proračuna, ker v zadostni meri ne opravijo dela za slovenskega kmeta, je bilo poudarjeno v Veržeju.


Več v Kultura in izobraževanje