Navijaška skupina Tikvice - posebnost na slovenskih nogometnih zelenicah

Navijaške skupine Tikvice na tekmah najuspešnejšega prleškega (in pomurskega) nogometnega kluba Farmtech Veržej, skrbi za dodatno popestritev

Prlekija-on.net, nedelja, 14. februar 2016 ob 09:09
Navijaška skupina Tikvice

Navijaška skupina Tikvice

Pogovarjali smo se s Teo Arvaj, vodjo in ustanoviteljico navijaške skupine Tikvice, ki na tekmah najuspešnejšega prleškega (in pomurskega) nogometnega kluba Farmtech Veržej, skrbi za dodatno popestritev. Kot nam je povedala Tea, navijaška skupina kot taka, za nogometni klub, ne obstaja nikjer drugje v Sloveniji ter tudi v Evropi ne. Podobne navijaške skupine so znane predvsem v košarki.

So zelo odprta skupina družabnih, športnih in ustvarjalnih deklet, ki želijo privabiti čim več nogometnih navdušencev, družin, otrok, mladih, vseh generacij, da skupaj navijajo in se imajo lepo. Od kod ime, kdo so punce, kako potekajo vaje, ... ter ostale zanimivosti, ki nam jih je razkrila Tea, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Od kod ideja za navijaško skupino in ime?
Športno društvo NK Veržej deluje že več kot 53 let. V naši občini je nogomet ena od glavnih oz. vodilnih aktivnosti. Ker sem sama bila in še sem aktivna v kulturi in prirejanju dogodkov (Narodni dom Maribor, Zavod MARS Maribor), sem, ko sem se po 9 letih spet preselila v Veržej, prišla na idejo, da bi lahko v sodelovanju z našim najmočnejšim društvom v občini, priredili oz. naredili nekaj novega, kar bi pritegnilo vse generacije. Nogometne tekme obiskujejo različne starostne skupine, otroci, starši, stari starši, najstniki… Na tekme seveda prihajajo zvesti podporniki kluba z namenom, da bi navijali in vzpodbujali naše nogometaše in klub, v prvi vrsti jih zanima ogled tekme. S sabo pripeljejo tudi svoje otroke, ki jih ogled tekme mogoče ne zanima tako. Ravno to je naprej vzbudilo idejo v meni, in sicer sem odboru kluba predlagala, da za zaključek lanskega spomladanskega dela sezone pripravimo program, ki bo prijazen družinam in vsem generacijam.
Ta dogodek je potekal 31.5.2015. Pripravila sem otroške delavnice in igralno jaso z bralno plažo in navijaški program. Veržejska čistina (stadion) se mi zdi kot nalašč, za takšne dogodke, saj je odmaknjena od naselja, v naravi, vstran od cest in prometa.
Seveda sem za izvedbo potrebovala pomoč, zato sem naredila navijaški poziv, da bi privabila čim več deklet in fantov, da se pridružijo navijaški skupini NK Veržej. Poklicala sem tudi dekleta, ki jih poznam, in ki pogosto obiskujejo nogometne tekme.
Odziv je bil kar dober, prišlo je 8 deklet, ki so mi pomagale pri ustvarjalnicah in na igralni jasi. Tudi starši in otroci so prišli v velikem številu in so potem vso popoldne uživali v aktivnostih in pomagali navijati. Ena izmed delavnic je bila izdelovanje navijaških zastavic, s katerimi smo potem med polčasi skupaj z otroki šli na igrišče in navijali.
Po tem prvem dogodku, so bile punce tako navdušene, da sem se odločila, da bomo naredile pravo navijaško skupino, s plesnimi in navijaškimi točkami, kot jih imajo košarkaške ekipe.
Potem je bilo potrebno še ime. To nalogo sem predala vsem puncam, ki so se pridružile, in tudi ostalim v klubu in v občini. Zbirali smo predloge in se na koncu odločili za ime Tikvice, ki so ga predlagali prav v upravnem odboru kluba. TIKVICE-  izvira iz zgodbe o Veržejcih, ki so jahali tikvi po reki Muri... (Verženci = Tikvaši).

Koliko članic trenutno šteje skupina?
Skupina trenutno šteje 10 članic: Tea Arvaj, Anja Brunec, Valentina Osterc, Daša Kapun, Elena Šonaja, Zala Krajnc, Ana Ritonja, Sabina Majcen, Julija Barišić in Tia Kukolj.

Kdo skrbi za koreografijo?
Za koreografijo skrbi Anja Brunec. Na treningih koreografije, ki sem jo sprva učila jaz, sem pri Anji opazila izredno nadarjenost za ples, zato sva se potem skupaj odločili, da bo ona tista, ki bo izbrala koreografije in nas potem tudi učila – naša koreofrafinja. Koreografije sestavlja Anja, pomaga si z znanjem, ki ga ima še iz časov, ko je plesala v plesni šoli Urška, nekaj pa tudi poišče na youtubu ali kje na spletu. Tako da je vsaka naša koreografija, samo naša. Izbor pesmi je tudi njena naloga, ampak po navadi se najprej naučimo koreografijo in potem vse skupaj nekako odločimo, katera pesem bo za podlago. Glasbo vedno najprej izberemo, potem pa nam Matej Trstenjak iz Banovcev naredi mikse. Sabina Majcen pa potem na nastopih uredi in pripavi vse za tehnično podporo, da vse poteka brezhibno (glasba, ozvočenje,…).
Za našo zunanjo podobo je poskrbela Daniela Magdič, ki nam je sešila kostume.
V jesenskem delu sezone 2015/16 smo se naučile 7 koreografij, kar je veliko, za tako kratek čas.

Kako potekajo vaje skupine?
Treninge izvajamo 2x tedensko po 2 uri. Ko je lepo vreme treniramo na stadionu ali na igrišču z umetno travo v Veržeju. V zimskem času in ob slabem vremenu imamo treninge v Squash dvorani v Veržeju (to nam je omogočil Rene Hanžekovič), pred nastopi pa treniramo še v plesni dvorani plesne šole Urška (to nam je omogočila Nina Fras) v Murski Soboti.
Treningi so razdeljeni v dve skupini, in sicer je en del treningov kondicijski in vzdržljivostni, veliko delamo tudi na moči (tek, pilates, work out), drugi del pa učenju koreografije. Koreografije se punce učijo zelo hitro, na enem treningu se učimo zaporedja in gibe, potem pa še vse skupaj samo treniramo in ponavljamo, dokler ni izpiljeno. V povprečju porabimo 3 treninge, da je koreografija res dobro naštudirana. Trenutno imamo treninge vsak torek in vsak petek.

Kako je nastopati pred navijači, so vas lepo sprejeli?
Nastopanje pred navijači je od začetka bil veliki izziv. Po prvem nastopu, ki je bil zelo uspešen, dobile smo velik aplavz, veliko pohval in pozitvnih besed, skratka navdušenje je bilo veliko in naše veselje nepopisno, sem opazila, da se je samozavest deklet z nastopi stopnjevala in ravno to je bil moj cilj, razvoj socialnih veščin in samozavesti! Skratka zdaj smo prava navijaška skupina z dresi, pompomi in veliko samozavesti in dobre volje.

Boste vzpodbujale nogometaše in zabavale navijače tudi v spomladanskem delu?
Za spomladanski del sezone priprave že potekajo. Treniramo 2x tedensko, pripravam smo dodale še gostovanja na drugih tekmah in dogodkih (košarka, drugi nogometni klubi, gostovanja NK Veržej). Za spomladanski del sezone si želimo še večjega obiska tekem, še boljših nastopov in večje zanimanje družin, da bomo lahko aktivnejše izvajali tudi animacijo otrok. Seveda bodo tudi novosti, ki pa naj ostanejo presenečenje ;)

Kdo se lahko pridruži skupini?
Tikvicam se lahko pridružijo fantje in dekleta, od 5 let naprej. Drugih omejitev ni. Potrebna je le dobra volja, družabnost, navdušenost za šport in zdrav način življenja, ustvarjalnost, igra... Tikvice se imamo vedno lepo. Vse poteka na prostovoljni bazi. Potrebujemo tudi animatorje, ki bi izvajali delavnice in aktivnosti za najmlajše, plesalce, akrobate… vsi, ki se radi družite, navijate, plešete in se imate lepo… Kontakt za vpis novih članov je na spletni strani NK Veržej, na fbju nk veržej in tikvice. Drugače pa lahko pišejo na mail: tea.arvaj@gmail.com ali pokličejo na telefonsko 041710341.

Imate za konec še kakšno sporočilo ali vzpodbudne besede za veržejske nogometaše in navijače?
Za konec bi povedala še to, da za naše nogometaše in celoten Klub navijamo zvesto in s srcem, in da se skupaj z njimi veselimo novih velikih dogodkov in uspehov in da smo z njimi in navijamo za naše tudi v času slabših rezultatov. Padec forme ni neuspeh in ni razlog za padec podpore, ampak je sestavni del športa. Skupaj smo eno!

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij ter video, ki smo ga posneli na eni izmed tekem v letošnji sezoni.


Več v Šport