Na Razkrižju počastili mednarodni dan maternega jezika

Na dogodku so se v bogatem programu zvrstili številni nastopi

Prlekija-on.net, nedelja, 6. marec 2016 ob 10:14
Počastitev mednarodnega dneva maternega jezika na Razkrižju

Počastitev mednarodnega dneva maternega jezika na Razkrižju

V soboto, 5. marca, se je v Domu kulture Razkrižje odvijala prireditev, ki so jo namenili počastitvi mednarodnega dneva maternega jezika.

Danes ljudje po svetu govorijo okrog 6000 različnih jezikov, od tega jim po oceni Unesca, polovici grozi, da bodo izginili. Da bi opozorili na pomen maternega jezika in potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne različnosti sveta, je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Materinščina je prvi jezik, ki se ga večina ljudi uči in nauči v najtesnejšem družinskem krogu.

V lanskem letu so v Knjižnici in čitalnici Razkrižje dogodek organizirali prvič. Ob tem so želeli poudariti spoštovanje do lastnega jezika in hkrati pokazati spoštovanje do jezikov drugih narodov. Ker so ga letos nadgradili in popestrili z glasbo in plesom, so dogodek preselili v dvorano razkriškega doma kulture.

Na dogodku, za katerega je bogat program skrbno pripravila učiteljica na razkriški OŠ Bojana Pergar Stolnik, so nastopili:

Otroci razkriškega vrtca pod vodstvom vzgojiteljev Andreja Slaviča in Olge Novak z razkriško ljudsko pesmijo.

Učenci 5. razreda OŠ Razkrižje z učiteljem glasbe Danijelom Berdenom, ki so pri pouku glasbe spoznali značilnosti kulturne dediščine različnih slovenskih pokrajin, so zapeli in zaplesali ob spremljavi tamburaške skupine Tamburice od Murice. Tamburaška skupina rejniške družine Ferlin iz Razkrižja, je nastoopila še sama.

Blaž Zanjkovič je v razkriškem narečju zapel pesem, za katero je besedilo napisal pisatelj Vlado Žabot.

Ob klavirski spremljavi magistrice profesorice klavirja Tadeje Mesarič, so prisluhnili recitalom učencev OŠ Razkrižje, ki obiskujejo recitacijski krožek pod mentorstvom Renate Vlaović.

Nato so učenci 5. razreda OŠ Razkrižje predstavili pesmi, ki so jih sami zapisali v okviru literarnega natečaja Moja domovina – Od zrna do kruha.

Logopedinja in surdopedagoginja Kaja Plohl je prikazala znakovni jezik ali materni jezik gluhih.

Otroci razkriškega vrtca in OŠ Razkrižje so predstavili kar so se naučili v okviru projekta Evropski mesec jezikov in kulinarike.

Nastopile so dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Sara Zadravec, Ana Mlinarič in Gabriela Ščavničar, ki svoje znanje pridno nadgrajujejo in se učijo španščine in ruščine.

Po ruski pesmi, so učenci 2. razreda pod vodstvom učiteljice Petre Žibrat, zaplesali ruski ljudski ples Trojka.

Dogodek sta obogatili Marija Kašić in Monika Trstenjak – članici nekdanje izjemne razkriške zasedbe Toga nega.

Dogodek pa so zaključili člani Moškega vokalnega kvinteta Aeternum, ki že od leta 2004 razvajajo poslušalce širom Slovenije. Ker so na Razkrižju pred časom že navdušili, so bili toliko bolj počaščeni, da so se odzvali njihovemu povabilu in se udeležili dogodka, ki sta ga organizirala Občina Razkrižje v sodelovanju z OŠ Razkrižje.

Za bogato sceno s spomladanskim cvetjem, je poskrbela Danica Pergar.

Po prireditvi so pogostitev za vse, pripravile članice Turistično narodopisnega društva Razkrižje.

Dobro uro trajajoči pester program, sta povezovalca programa: Timotej Pukšič in Silvia Žižek zaključila z mislijo Nelsona Mandele: »Če se pogovarjaš s človekom v jeziku, ki ga razume, se mu pogovor vtisne v spomin. Če pa se s človekom pogovarjaš v njegovem maternem jeziku, se mu besede vtisnejo v srce


Več v Kultura in izobraževanje