Predstavila sta se bivša učenca GŠ Slavka Osterca Ljutomer, Aljaž Ferenc in Filip Korošec

5. abonmajski koncert Glasbene Šole Slavka Osterca Ljutomer

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. marec 2016 ob 09:21
Filip Korošec in Aljaž Ferenc

Filip Korošec in Aljaž Ferenc

V polni dvorani šole je potekal izjemen koncert obeh bivših učencev šole, Aljaža Ferenca - kitara in Filipa Korošca - tolkala, ki svojo glasbeno pot nadaljujeta na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Odlična interpretacija obeh mladih umetnikov je navdušila vse poslušalce v dvorani.

Vsak abonmajski koncert zraven drugih poslušalcev obišče tudi do 70 njihovih učencev. GŠ Slavka Osterca je z uvedbo šolskega glasbenega abonmaja, ki je namenjen predvsem učencem glasbene šole, njihovim staršem, in tudi vsem poslušalcev za izven, želela v našem okolju ponuditi kvalitetne koncerte priznanih mladih umetnikov.

Aljaž Ferenc je obiskoval Glasbeno šolo Slavka Osterca v Ljutomeru. Njegov prvi profesor kitare je bil Drago Župančič, zadnji dve leti nižje glasbene šole pa ga je poučevala profesorica Mojca Prejac. Z njo se je tudi začel udeleževati tekmovanj na katerih je dosegel lepe uspehe. Leta 2009 je na 12. regijskem tekmovanju mladih glasbenikov Štajerske in Pomurja dosegel zlato priznanje, istega leta na Mörskem festivalu srebrno priznanje in na Temsig–u bronasto plaketo. Po končani osnovni šoli se je vpisal na takratno Srednjo glasbeno in baletno šolo v Mariboru. Vsa štiri leta ga je poučeval profesor Sašo Lamut in se pod njegovim mentorstvom udeleževal različnih nastopov in tekmovanj. Leta 2010 je prejel srebrno plaketo na Mednarodnem tekmovanju kitaristov v Murski Soboti, 2011 srebrno priznanje na Mörskem festivalu, 2012 na 41. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije zlato plaketo in 1. nagrado ter 2013 na Dnevih kitare v Krškem zlato priznanje in 1. nagrado. Sodeloval je tudi kot mladi komponist na šolskih koncertih, se udeleževal številnih seminarjev, zadnja leta pa išče dodatno zanje in izkušnje tudi na poletnih glasbenih šolah. Tako se je udeleževal poletne šole v Radencih, v letih 2012 - 2014 pa Mednarodnega festivala kitare v Postojni vedno kot aktivni udeleženec, kjer je imel priložnost delovati z velikimi mojstri kitare. Po končani srednji šoli se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer ga poučuje profesor Andrej Grafenauer. Leta 2015 je na Temsig-u v Izoli dosegel tretje mesto in bronasto plaketo.

Filip Korošec je svojo glasbeno pot začel pri šestih letih na Glasbeni šoli Slavka Osterca v Ljutomeru pri profesorju Dejanu Ritlopu in Martinu Mišku, nadaljeval pa na Konservatoriju za Glasbo in Balet v Mariboru pri prof. Martinu Bajdetu. Po končani srednji šoli se je vpisal na Akadmijo za glasbo v Ljubljani, kjer študira pri profesorju Borisu Šurbku. Udejstvoval se je tako na solo kot komornem področju in si na obeh prislužil nagrade in priznanja. Izpostaviti bi veljalo, srebrno plaketo in 4. mesto na tekmovanju Temsig leta 2011, koncert kot solist ob spremljavi godalnega orkestra KGB Maribor in pihalnega orkestra Akademije za glasbo Ljubljana.

Program:

Aljaž Ferenc – kitara:

J. S. Bach – Cello Suite No. 6:
1. Prelude
2. Sarabande
3. Courante
4. Gavotte 1, Gavotte 2
5. Gigue  

F. Moreno-Torroba – Piezas Caracteristicas:
1. Preambulo
2. Oliveras
3. Cancion
4. Albada
5. Los Mayos  

A. Barrios – Un seno en la Floresta

Filip Korošec – tolkala:

A. Piazzolla arr. E. Sammut: Libertango
N.J.Živković: Suomineito
M. Glenworth: Blues for Gilbert
I. Albéniz, arr. L. H. Stevens: Asturias
E. Kopetzki: Konzert für Marimba und Streicher:
Movement 1
Movement 4

Skupaj:
V. Monti: Czardas

Vabljeni na naslednji 6. abonmajski koncert, ki bo v sredo 13. aprila 2016, ob 18.30 v dvorani glasbene šole. Koncert bo izvedel mladi nadarjeni pianist Nejc Kamplet, nagrajenec več državnih in mednarodnih tekmovanj, ki študira klavir na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, pri profesorici Zuzani Niederdorfer.


Več v Kultura in izobraževanje