Na ogled postavil orjaškega pitona

Peter Lukašev iz Martjancev ima rad živali, predvsem eksotične živali

Jože Žerdin, petek, 11. marec 2016 ob 10:50
Orjaški piton

Orjaški piton

V Martjancih živi Peter Lukašev, ki ima že od mladosti rad živali, predvsem kače. Pred osmimi leti je na svoj dom prinesel kače pitone. Na kače se je tako navezal, da brez njih nikakor ne bi mogel biti. Vse so se že udomačile in ko jih spustili iz zaprtega steklenega terarija se plazijo za njim kamor koli on gre. Največkrat so vsepovsod v stanovanju - velikokrat se mu ponoči pridružijo tudi v postelji, kjer spi. Spusti jih tudi ven v naravo, da gredo na drevesa in drugam po dvorišču.

Peter ima največjo kačo pitona, od tega je ena posebna kača, ki je najdaljša in ena najbolj agresivna kač na svetu, to je mrežasti piton, ki zaraste do 12 metrov. Peter pa ima v Martjancih še dva indijska pitona, samico albina z imenom Sony, ki je rumene barve in navadnega rjavega pitona Ljubica, ki meri 4,5 metre. Vse kače so čipirane in imajo potne liste, enkrat letno jih pregleda veterinar, vsako leto pa ga obišče veterinarska inšpekcija, ki pregleda prostore in preveri v kakšnem stanju so kače.

Pitoni lahko živijo do 45 let, tehtajo lahko do 30 kilogramov, v dolžino pa zrastejo več metrov. Peter svoje plazilce prehranjuje z različno hrano, kot so žuželke, jajca, manjšimi pticami, majhnimi kačami, ribami itd. Kače so mesojede in se enkrat na mesec do sitega najedo. Njegove kače so zelo prijazne in udomačene in niso napadalne, Peter se z njimi pogovarja in so nerazdružljivi že dolgih devet let. Svoje znanje s področja plazilcev, kot so kače, prenaša na druge gojitelje, kateri se ne bojijo kač. Tako je pripeljal na ogled v Mursko Soboto k ribiški trgovini svojo kačo pitona, kjer jo je pokazal javnosti. Kača piton (na sliki) je dolga 4,5 metra, je samec in star 11 let. Vsi, ki so si ogledali kačo, so bili nad njo navdušeni, nekateri obiskovalci so jo nosili in se je dotikali. Na tem dogodku pa se je tudi Petru pridružil Mišel Zadravec, ki je prinesel tudi svojo kačo manjšega pitona - niđa, starega dve leti in je rumene barve. Ta dan so si lahko obiskovalci ogledali te plazilce – kače, ki so jih lastniki držali v rokah, drugod po svetu pa take kače živijo v pragozdovih in puščavah.


Več v Narava