Mürski godci zapeli in zaigrali slavljencem

Aprilsko praznovanje rojstnih dni v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, nedelja, 1. maj 2016 ob 15:27
Mürski godci s sokrajanom Francem Horvatom

Mürski godci s sokrajanom Francem Horvatom

Ljudska pesem spremlja človeštvo že od najstarejših časov, ko ljudje še niso poznali pisave in tiska. A so se našli nadarjeni posamezniki in ustvarili dela v verzih ter jih tudi zapeli. Njih imena so se seveda pozabila, a pesmi so se zaradi priljubljenosti med ljudstvom ohranile in razmnožile ter prehajale iz roda v rod. Pri prenosu iz kraja v kraj so se besedila spremenila glede na jezikovne posebnosti, kakor tudi napevi. V veliko primerih pa je posamezni napev dobil povsem novo obliko. In tako so pesmi in napevi ljudem popestrili tudi marsikatero praznovanje.

Aprilsko praznovanje rojstnih dni ducata stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, so tako popestrili Mürski godci iz Petanjec, kraja na levem bregu reke Mure v Prekmurju, vizavi Radenec na desnem bregu iste reke. Njihovo petje in igranje »gre letos v peto leto« in prav tako je njihova zasedba petčlanska: vodja skupine je Anton Hauko, ki igra tudi harmoniko, z ropotuljico upravlja vokalistka Erika Kovač, v trobento piha vokalistka Nada Šiftar, na ribaš igra vokalistka Marija Šinko, a za »basiranje« skrbi vokalistka Jožefa Rajbar. Z velikim veseljem so pozdravili svojega sokrajana Franca Horvata, ki že dalj časa biva v DOSOR-ju, posebej slovesno pa zapeli dvanajsterici slavljenk in slavljencem.

Z besedami in priložnostnimi darili sta aprilskim jubilantom čestitali gospodinji Stanka in Bojana, še posebej je bila deležna čestitk 90-letna stanovalka Marta Hozjan. Iz Dosorjeve kuhinje pa so po tradiciji pripeljali odlično torto, katere rezino je dobil vsak izmed udeležencev rojstnodnevnega slavja v četrtek, 28. aprila dopoldne.


Več v Družabno