Prihodki Kofole rastejo, skupina je pripravljena na glavno sezono

Glavna razloga za večje prihodke sta novinki v portfelju skupine, blagovni znamki Radenska in Rauch

Prlekija-on.net, torek, 3. maj 2016 ob 09:49
Kofola

Kofola

Prihodek skupine Kofola znaša 54,2 milijonov evrov za prvo tromesečje 2016, kar pomeni 17% rast od začetka tega leta. Glavna razloga za večje prihodke sta novinki v portfelju skupine, blagovni znamki Radenska in Rauch. Vodstvo skupine je zelo zadovoljno tudi z blagovno znamko energijskih pijač Semtex, ki so jo nedavno tega preoblikovali, kar se je izkazalo kot dobra poteza, saj se je prodaja povečala za več deset odstotkov. Rahlo se je povišal tudi EBITDA.

"Zadovoljen sem", je rezultate prvega četrtletja komentiral Jannis Samaras, glavni direktor skupine, in dodal: "Prvo tromesečje za nas ni najpomembnejše. Za proizvajalce brezalkoholnih pijač je najpomembnejša poletna sezona in mi smo nanjo pripravljeni."

Nekoliko nižji operativni dobiček je posledica padca prodaje na Poljskem, kjer se skupina usmerja v krepitev lastnih blagovnih znamk. Dolgoročno gledano je to dobra novica, pojasnjuje Jannis Samaras: "To je tisto, kar res obvladamo, in verjamem, da bo to v prihodnje vedno pomembneje za zadovoljstvo naših strank in potrošnikov." Zagotovo pa bodo zadovoljni tudi vlagatelji, saj bo Kofola izplačala višje dividende, kot je bilo sprva napovedano v investicijskem prospektu. Skupina bo delničarjem tako izplačala 5,5 milijonov evrov.

Skupaj z novimi trgi, kot je slovenski, je Kofola dosegla rast tudi zaradi večjega povpraševanja domačih kupcev. Tako ženske kot moški so na Češkem za Kofoline izdelke letos v povprečju porabili kar 27% več. Tudi tako imenovana direktna distribucija, ki jo je skupina vzpostavila lani, postaja vse vidnejši dejavnik. Kljub cenovnim pritiskom konkurence in trgovskih verig skupina na Češkem dobro posluje, k čemur prispevajo novi proizvodi, kot so voda Rajec za dojenčke, šipkova energijska pijača Semtex in pijača Kofola z okusom lubenice v pollitrskem pakiranju. Različne kampanje, ki spodbujajo zdrav način življenja, pa ugodno vplivajo na poslovanje 63 UGO barov s svežimi sokovi, katerih prodaja se je povečala za več kot polovico.

Kofola


Več v Gospodarstvo