Škoda največja v vzhodnem delu države, od Posavja in Štajerske do Pomurja

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan na ogledu škode po pozebi

Prlekija-on.net, torek, 3. maj 2016 ob 14:00
Minister Židan na ogledu škode po pozebi

Minister Židan na ogledu škode po pozebi

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan si je ogledal posledice škode, nastale zaradi pozebe v sadovnjakih, vinogradih in poljih. Po prvih informacijah s terena bi škoda zaradi pozebe v kmetijstvu lahko presegla prag 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna (kar znaša okoli 2,5 mio evrov), s čimer bo izpolnjen zakonsko določen prag za sprožitev postopka ocenjevanja škode.

Minister mag. Židan si je s predstavniki KGZ Murska Sobota in Sindikata kmetov ogledal nekaj lokacij, ki so bile prizadete zaradi nedavne spomladanske pozebe. Po ogledu je v izjavi medijem poudaril, da je v tem trenutku še prezgodaj govoriti o končnem odzivu države in ukrepih, ki jih bo pripravilo pristojno ministrstvo. Povedal je še, da je zato najprej potrebna realna ocena škode, ki pa bo znana kasneje. »Imamo le ocene poškodb in šele, ko bomo imeli končno poročilo o dejanski škodi bomo lahko govorili o vseh možnih ukrepih«, je dejal minister in dodal, da ima resen namen, da se prizadetim kmetijam pomaga, saj je ta nesrečni dogodek še poslabšal težke razmere, v katerih je kmetijstvo v Sloveniji in EU.

Po ocenah Kmetijsko-gozdarskega zavoda MS je škoda v Pomurju zelo velika, največ škode je polarna fronta, ki je minuli teden zajela Slovenijo, v sredo pa je presenetilo tudi močno sneženje, povzročila na trajnih nasadih, sadovnjakih in vinski trti, na poljščinah, oljnih bučah, krompirju in koruzi. Direktor zavoda Franc Režonja je poudaril, da bo za pravo oceno najverjetneje potreben popis po lokalnih skupnostih. Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič pa je povedal, da je škoda največja v vzhodnem delu države, od Posavja in Štajerske do Pomurja, kjer so veliki nasadi sadja in vinogradov, tu pa je bilo ob zmrzali tudi za dve stopinji bolj hladno. Škodo, nastale zaradi pozebe v sadovnjakih, vinogradih in poljih, kot je bila tokratna v tem letnem času ni bilo nekaj desetletij. Dokončna ocena škode bo tudi zaradi regenerativne sposobnosti rastlin ta realno vidna šele kasneje, v juniju ali pa celo v času obiranja pridelka. Se pa bo minister mag. Dejan Židan v torek sestal s predstavniki Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Zavoda za gozdove Slovenije, Uprave RS za zaščito in reševanje, ter Zadružne zveze Slovenije.


Več v Narava