Ob prazničnem druženju so postavili novo opazovalnico

Negovski lovci niso ubijalci, temveč predvsem ohranjajo naravo in stalež divjadi

Prlekija-on.net, sreda, 4. maj 2016 ob 14:251
Postavljanje opazovalnice LD Negova

Postavljanje opazovalnice LD Negova

Niti mrzlo vreme in sneg, ki je ob minulih aprilsko-majskih praznikih dodobra pobelil tudi Slovenske gorice, nista mogla preprečiti deset članov LD Negova, ki so v enem izmed svojih revirjev, na robu gozda v Lokavcih, želeli postaviti novo opazovalnico (oz. lovsko prežo). V bližini je sicer že obstajala opazovalnica, katero pa je "pobral" zob časa. Zato so se, pod vodstvom novega gospodarja LD Negova, Marjana Kšela, odločili postaviti novo sodobno prežo, ob tem pa skupaj obeležiti praznika upora in dela. Zato so medse povabili tudi radgonskega gostinca, mojstra žara in roštilja Zdravka Preradovića, ki je zavrtel odojka na ražnju, ter pripravil še druge potrebne dobrote. In ko je "desetina" končala s svojim delom in ko sta se jim med še nekaterimi lovskimi kolegi, pridružila še starešina LD Negova Vlado Rojko ter lovski čuvaj Franc Veberič, je Preradović že imel hrustljavo pečenega odojka na pladnju.

Kamorkoli se sicer obrneš po naši majhni, a lepi in pisani deželici, praktično povsod, srečaš zanimivo in pestro pokrajino z veliko kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, a tudi veliko zanimivih, veselih in prijaznih ljudi. Seveda v čudovitem naravnem okolju in zlasti v še kar ohranjenih gozdovih, tekajo in spokojno živijo različne živali, tudi nenavadne in trofejne, kakršne privabljajo lovce na trofeje in s tem spodbujajo lovni turizem. In tega se ne branijo niti v enem izmed turističnih biserov v Slovenskih goricah, Negovi oziroma tamkajšnjih gozdovih, kjer Lovska družina Negova gospodari z 2.400 hektarji površin, od česar je približno polovica gozdov. V slednjih živijo na stotine različnih ptic in divjih živali. Med divjadi prevladuje srnjad in zato ne preseneča, da pogosto uplenijo kakšnega trofejnega srnjaka. Sicer pa letno v njihovih loviščih odstrelijo nekaj nad 100 osebkov srnjadi, na nekatere pa so še posebej ponosni. In zaradi čakanja srnjadi in jelenjadi imajo v svojih loviščih na desetine opazovalnic.

Letos poleti bo LD Negova obeležila lep jubilej, in sicer 70-letnico obstoja in uspešnega delovanja. "Od nastanka naše lovske družine, leta 1946, se je v lovstvu marsikaj spremenilo, saj je zakonodaja vedno prinašala nove predpise in pravilnike, ki jih moramo upoštevati. Žal večina teh zakonov, ki so si jih nekateri prilagajali, bolj kot ne škodujejo divjadi. Mnogi vedno znova poudarjajo, kako je divjad vedno večji povzročitelj škode v naravnem okolju, s čem se lovci ne moremo strinjati. Mi smo sicer vedno dežurni krivci in nam vedno naprtijo odgovornost", žalostno ugotavlja izkušeni lovski čuvaj Franc Veberič, ki dodaja, da so v sedmih desetletjih obstoja družine, imeli približno sedem vodstev, in na letošnjem občnem zboru so za gospodarja LD Negova izvolili ambicioznega Marjana Kšelo, ki se je resno spoprijel s svojo funkcijo.

"In med cilji novega gospodarja in tudi nekaterih drugih mlajših članov naše družine, je ureditev novih in obnovitev starih opazovalnic, ki jih imamo na našem območju najmanj 60. In tudi tokrat se je videlo, da če si Kšela nekaj zaželi to tudi realizira, kajti kljub dežju in snegu se je prežo moralo postaviti, kot je bilo predvideno", je dodal lovski čuvaj Veberič, ki je mimogrede poskrbel tudi za "blagoslov" nove opazovalnice, saj so ji nazdravili z njegovim znanim vinom - Cenkovčan.

Poleg gospodarja Kšela, voznika dvigala iz radgonskega Gozdarstva ter slabega ducata lovcev, je za novo čudovito opazovalnico najbolj zaslužen cimerman Jožef Prajndl, sicer tudi član LD Negova, ki je največ delal in vse imel pod nadzorom. Streho na opazovalnici je sicer prispeval kar gospodar Kšela, ki se tudi poklicno ukvarja s krovstvom...


Več v Družabno