Dan Evrope obeležuje dr. Šiftarjeva fundacija

Majsko slavje v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih

Filip Matko Ficko, četrtek, 5. maj 2016 ob 18:02
Dan spominov in tovarištva na Petanjcih

Dan spominov in tovarištva na Petanjcih

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF) bo v petek, 6. maja ob 17. uri popoldne, letos organizirala že 15. "Dan spominov in tovarištva" v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. To, zdaj že tradicionalno prireditev, se organizira vsako leto praviloma prvi petek v maju. Praznik Vrta spominov in tovarištva je zaradi njegovih zgodovinskih in simbolnih sporočil ter svojega poslanstva vezan na 9. maj - Dan zmage nad fašizmom in nacizmom oziroma Dan Evrope. Vsebinski, tematski sklopi in sporočila teh prireditev so skrbno izbrani in so vedno povezani z različnimi zgodovinskimi in simbolnimi vidiki vrednot in poslanstva Vrta.

Od 2010. leta naprej so majske prireditve organizirane pod skupnim imenom  »Jambori spominov in dobrega sosedstva«. Z njimi Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija  krepi svojo povezovalno  vlogo v slovenskem nacionalnem prostoru in daje svoj prispevek k utrjevanju pomena dobrega sosedstva v državnem in vseh drugih pogledih ter še posebej h krepitvi vezi med obrobnimi deli slovenskega kulturnega oziroma nacionalnega prostora, povezanosti matice Slovenstva v RS z zamejstvom. Zato, ob že tradicionalnem sodelovanju osnovnih in srednjih šol iz pomurske regije, nastopajo na prireditvah  gosti iz drugih mejnih regij (Bele Krajine, Slovenske Istre in Posočja, Benečije in Rezije, Koroške in Porabja). S peto prireditvijo pod tem skupnim naslovom, v letu 2014, se je zaključilo »popotovanje« po robnih delih slovenskega nacionalnega prostora in to z gosti iz avstrijskega  Radgonskega kota in Porabja.

Vsaka prireditev se je doslej zaključila tudi s slavnostno zasaditvijo spominskih dreves, ki jih darujejo glavni gosti prireditev in se z njimi bogati spominski oz. kulturno-zgodovinski del Vrta - predvsem zaradi tega je Vrt tudi zaščiten kulturni spomenik ! Ob letošnjih jubilejih, ki se jih spominjamo v Sloveniji (75-letnica ustanovitve OF, 25-letnica ustanovitve slovenske države) in v skladu z načrtnim širjenjem spominskega dela Vrta spominov in tovarištva je bila soglasno sprejeta pobuda, da se letošnjo prireditev obogati z vabilom Občini Sarvar na Madžarskem, da bi zasadili v Vrtu tudi spominsko drevo iz Sarvarja (slovensko Mala Sela), iz madžarske županije Tolna, kot spomin na medvojno trpljenje Primorcev v takratnem taborišču (1941-1945) v Sarvarju in tudi kot simbolno skupno potrditev vrednot in ciljev, ki povezujejo današnje rodove in sosede, ki ohranjajo spoštljivi spomin na takratne težke čase in želijo živeti v miru, razvijati prijateljstvo in vsestransko dobro sodelovanje v dobrobit ljudi, ki živimo ob nekdanji meji in širše mednarodne skupnosti.

V letošnjem programu bodo nastopili učenci in dijaki Osnovne šole Tišina in Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera ter člani Društva Primorcev in Istranov iz Lendave. Slavnostni govornik bo mednarodno cenjeni zgodovinar, akademik dr. Jože Pirjevec. Predviden je tudi krajši nagovor župana Občine Sarvar na Madžarskem. Uradno se bo prireditev zaključila z zasaditvijo spominskega drevesa iz Sarvarja.

Spodaj lanskoletna majska prireditev na Petanjcih.


Več v Kultura in izobraževanje